Pressmeddelanden

KRAV-märkta svenska äpplen når sällan butiken

17 sep, 2021

Inför Äpplets dag 25 september är äppelskörden i full gång hos Sveriges 37 KRAV-certifierade äppelodlare. Skörden är god i år, men bara en liten del av alla svenska KRAV-märkta ekologiska äpplen kommer att finnas att köpa i livsmedelsbutikerna – mycket blir i stället äppelmust. De främsta orsakerna är brist på försäljningskanal för ekologisk frukt, och att stora grossister väljer ekologiska importerade äpplen framför svenska KRAV-märkta äpplen.

De flesta KRAV-märkta äpplen odlas i Skåne, som står för 90 procent av den svenska äppelskörden, men KRAV-märkta odlingar finns i 15 av 21 Sveriges län, ända upp i Västerbotten. Gemensamt för dem alla är att äpplena där inte besprutas med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och odlas utan konstgödsel.

– Det måste bli en större medvetenhet bland konsumenter om vad ekologisk frukt står för, säger Per Odén, som odlar KRAV-certifierade äpplen på gården Livsträdgården i Kivik.

Han och hans hustru säljer numera alla äpplen själva, via grossister. Det är inte lätt, men det finns trots allt några grossister som köper en hel del svenska KRAV-märkta äpplen, och som driver på försäljningen av ekologisk frukt, berättar han.

– Men det är viktigt att konsumenterna frågar efter svenska KRAV-märkta äpplen i butiken, om vi ska kunna ha de svenska ekologiska äpplena kvar, säger Per Odén.

Bland de KRAV-certifierade äppelodlarna är det många som gör must av sin frukt, i stället för att försöka sälja den till butik. Då slipper de också bekymra sig över om deras äpplen är tillräckligt vackra för att accepteras av uppköparna, även om KRAV-märkta äpplens främsta fördelar inte handlar om utseendet. Musten säljer de ofta i sina gårdsbutiker, tillsammans med andra förädlade produkter från odlingarna.

– Odling av KRAV-märkta äpplen och annan frukt och bär har stort värde, inte minst för den biologiska mångfalden. Runt ekologiska odlingar finns 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinatörer, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

En stor del av de KRAV-certifierade äppelodlarna har listat sig på KRAVs äppelodlarguide, där konsumenter länsvis kan söka efter gårdar där de kan köpa ekologiska äpplen. Men i brådskan kring den goda äppelskörden verkar inte många av de 37 KRAV-certifierade odlarna hinna med att bjuda in besökare till sina gårdar på Äpplets dag i år.

Exempel på KRAV-certifierade äppelodlare som (trots skördearbete) firar Äpplets dag:

  • Stora Juleboda gård, Anna och Marcus Callenbring i Degeberga, på Österlen. Söndag 19 september har de äppelfest på gården tillsammans med Feldts bageri från Halmstad som bjuder på äppelpizza och mycket annat bakat på äpplen. Man erbjuds smaka och köpa av gårdens 15 äppelsorter, och 3-åriga äppelträd i kruka finns till salu. Lördag 2 oktober blir det samma typ av äppelfest hos Feldts bageri i Halmstad. 
  • Malva Gård, Björn Idlinge och Charlotte Parsland i Urshult, söder om Växjö. Lördag-söndag 18-19 sept och 25-26 sept kl 10-15 blir det äppelutställning med ett 70-tal av gårdens äppelsorter. Besökande får gärna ta med egna okända äppelsorter för att få hjälp med sortbestämning. Försäljning av gårdens produkter. 
  • Sunnansjö gård, Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen i Järlåsa, väster om Uppsala. Söndag 26 september kl 15 visar de sina äppelodlingar, som en del i evenemanget Mat & Människor, Fjärdhundralands matrunda
  • Västerängens äppelodling, familjen Bryngelsson i Karlskoga. Lördag-söndag 25-26 september finns de i stadsparken i Kristinehamn, där de deltar i ”Smaka på Värmland” med att sälja äpplen från sin odling (Amorosa, Rubinola och Filippa) och äppelmust.

Kontakt:

Anita Falkenek, vd på KRAV, 070-209 05 82
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78

Ladda ner som pdf

Dela sidan