Nyheter

KRAV-bonde fick WWF-priset ”Årets svenska Östersjöbonde”

10 sep, 2021

KRAV-certifierade växtodlingbonden Louise Gårdenborg på Gårdsjö Lantbruk i Uppland har utsetts till Årets svenska Östersjöbonde av Världsnaturfonden WWF. Hon fick utmärkelsen för sitt stora engagemang för en bättre vattenmiljö. Hösten 2021 blir hon Sveriges representant i en tävling där en vinnare för hela Östersjöregionen utses.

– Jag är jätteglad för att hållbarhetsarbetet som vi gör uppmärksammas, säger Louise Gårdenborg.

Hon säger vi, och betonar att samverkan är den stora framgångsfaktorn när det gäller vattenmiljön, eftersom vatten inte bryr sig om fastighetsgränser eller regioner. Men det är hon som har fått priset, för de många initiativ hon tar.

Från träningsanläggningen Julmyra Horse Center tar hon emot gödsel från 200 hästar så att den kommer till nytta i växtodlingen i stället för att belasta den närliggande Julmyrabäcken. Louise Gårdenborg bedriver KRAV-certifierad växtodling av främst spannmål, klöverfrö och baljväxter utan djur och är i behov av gödsel, medan Julmyra Horse Center behöver bli av med den stora mängd gödsel som hästarna producerar.

– Vi har startat ett projekt där vi separerar gödseln i två fraktioner: träck och spån. Träcket sprider vi på åkrarna och återför då det viktiga näringsämnet fosfor till jorden. Kanske kan träcket också användas för att producera biogas så småningom. Spånet testar vi att använda som bränsle i värmeverk, säger Louise Gårdenborg.

KRAV-bonden Louise Gårdenborg fick ta emot WWF:s pris för sitt arbete med att minska övergödningen i Östersjön.

Övergödning största hotet

Övergödningen är ett av de största hoten mot Östersjön, och ett av problemen är all hästgödsel som produceras utanför jordbruket, och som därmed riskerar att läcka ut i vattendrag. I Sverige finns cirka 350 000 hästar som årligen producerar 2,9 miljoner ton träck och urin.

– Med Årets Östersjöbonde vill vi lyfta de goda exemplen och årets pris visar att jordbruket och hästnäringen har mycket att vinna på att samarbeta för att minska övergödningen, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i en kommentar till Louise Gårdenborgs pris.

För att ytterligare begränsa läckaget av näringsämnen har Louise Gårdenborg tillsammans med den lokala vattenvårdsföreningen och en markägare anlagt en våtmark. På den grunda våtmarken sjunker näringsämnen till botten. Därifrån skopar de vart femte år upp näringsämnen och återför dem till åkern, medan det renade vattnet rinner ut i bäcken och närliggande sjöar.

Självförsörjande på solel

På gårdens hemsida kan man läsa om allt annat som Louise Gårdenborg också sysslar med. I maj 2021 lades solceller på ladugårdstaket och därmed blir gården självförsörjande på el, och hon jobbar aktivt för att bidra till åtta av de globala målen med fokus på jordhälsa, biologisk mångfald och hälsosam lokal mat.

Hon tog över gårdens växtodling för sju år sedan efter att ha utbildat sig till samhällsbyggnadsingenjör, och är femte generationen på gården, som är KRAV-certifierad sedan 2003.

–  Jag gillar att kombinera praktiskt och teoretiskt arbete, och det kan man göra inom jordbruket. Att jobba inom de gröna näringarna är fantastiskt! Man kan jobba med så många olika saker utifrån olika kompetens, säger Louise Gårdenborg.

Kopplar ihop kompetenser

Men hur hinner hon med allt?

­ – Det jag har tagit med mig från tidigare jobb och från utbildningen är att det är viktigt att ta ett helhetsgrepp. Men jag grottar inte ner mig i allt. Jag försöker koppla ihop rätt kompetenser så att andra som har samma mål kan arbeta med det själva. I vattenfrågorna är vi många som jobbar tillsammans i projekten. Vi lär av varandra.

– På gården får jag hjälp med körningen av mina föräldrar. Det är en livsstil att ha jordbruk, så självklart är hela familjen involverad. Min sambo har ett heltidsjobb på annat håll, men han är en viktig medspelare, och vi äger gården ihop.

Louise Gårdenborg har fått 10 000 kr av WWF för sina insatser mot övergödningen av Östersjön. I höst har hon chans att vinna ytterligare 100 000 kr när en vinnare för hela Östersjöregionen utses.

– Det ska bli superkul att få se vad som händer i andra länder runt Östersjön och lära sig ännu mer, säger hon.

Se filmen om Louise Gårdenborg, Årets svenska Östersjöbonde 2021

Klicka här för att komma till filmen

FAKTA WWF:s utmärkelse ”Årets Östersjöbonde”

”Årets Östersjöbonde” (Baltic Sea Farmer of the Year Award) är en tävling som startade 2009. Den vill lyfta fram föregångare inom jordbruket som inspirerar till goda miljöinsatser för att minska övergödningen i Östersjön. Varje år utses nationella vinnare i Östersjöländerna som går till final om titeln Årets Östersjöbonde.

Dela sidan