Äpplen är en av de mest besprutade frukterna i konventionella svenska fruktodlingar. I KRAV-märkta odlingar däremot används inga naturfrämmande bekämpningsmedel. Det gör att odlaren slipper hantera bekämpningsmedel, att färre gifter sprids i naturen och att äpplena som vi äter innehåller färre bekämpningsmedelsrester.
När man inte använder naturfrämmande bekämpningsmedel gynnas den biologiska mångfalden. På ekologiska gårdar finns i genomsnitt 30 procent fler arter av växter, fåglar och pollinerare än på en konventionell gård, och hela 50 procent fler arter om man räknar med endast växter och insekter.
KRAV har också regler för arbetsvillkor, så de som arbetar på en KRAV-märkt äppelodling får exempelvis avtalsenlig arbetstid och en lön som är normal för branschen.
Under skördesäsongen finns möjlighet att besöka KRAV-märkta äppelodlingar för självplockning. Se vår guide här nedan! Fråga också gärna efter svenska KRAV-märkta äpplen i din butik.