Reportage

Månadens KRAV-bonde: Lundens gård

11 dec, 2023

lundensgard_anderslunneryd-1701699878

Ett stenkast från Trollhättan ligger Lundens gård som drivs av familjen Lunneryd. På gården produceras näringsrikt mjöl genom historiska kulturspannmål och framtidens agroforestry, och minst lika viktigt; här skapar familjen ett myller av biologisk mångfald.

Lundens gård har gått i arv sedan Anders Lunneryds farfar köpte den på 40-talet men platsen ska ha anor av växtodling ända sedan 1400-talet, något som märks även i valet av sädesslag. På gården odlas kultursorter som dinkel (spelt), råg och vete, men också historiska grödor som enkorn, emmer och svedjeråg.

Sedan 1999 är gården KRAV-certifierad vilket bland annat innebär att varken naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas.

– Det passar utmärkt för att odla de gamla sädesslagen, eftersom deras djupa rötter och kraftfulla växtsätt konkurrerar ut ogräs. Generellt sett ger grödorna lägre skördar men i stället har kärnorna ett mer näringsrikt innehåll med tanke på vitaminer, mineraler som selen, järn och zink. Att baka på kultursorter ger ett smakrikt och fylligt bröd, berättar Anders Lunneryd.

Solidaritet genom att odla hållbart

Anders Lunneryd driver gården tillsammans med sin fru Annika, deras barn Nils, Sven och Anna samt sanktbernhardshunden Xenna. Familjen ser inga genvägar när det kommer till ekologisk odling av spannmål.

– KRAV-certifieringen är en solidaritetstanke för alla som tror på förändring, att göra jordbruket mer hållbart och miljövänligt. Det är något som är väldigt naturligt för mig att vara en del av, säger Anders.

För att understryka sin punkt tillägger han senare:

– Jag skulle inte laga mat med skyddshandskar och gasmask, så varför skulle man odla så?

En central del i filosofin på Lundens gård är att de samarbetar med grannar genom att lagra och torka andra gårdars ekologiska spannmål.

– Vi byggde en tork 2009, och det blev känt att jag kunde lagra ekologiskt spannmål där. Samarbetet med andra bönder är mycket viktigt för kunskapsutbyte, och det är också väldigt socialt roligt – inga fester utan gäster, säger Anders.

Ökad biologisk mångfald genom agroforestry

År 2020 planterades också runt 1400 äppelträd mitt på en inhägnad åker på gården som en del av ett koncept som kallas “agroforestry”. Det kan även kallas skogsjordbruk och handlar om att skapa hållbara odlingssystem genom att plantera fleråriga växter som buskar och träd i odlingslandskapet. Detta var vanligare i Sverige förr och har börjat återvända.

– Jag tror väldigt mycket på det konceptet. Vi säljer de fina äpplena och producerar mos av resten, men i framtiden lär det bli must av dem också. Det finns för- och nackdelar i konceptet, och vi lär oss fortfarande, men vi är vana vid att experimentera, säger Anders.

Anders har hopp om ekologisk produktion och vill att fler ska förstå hur viktig den omställningen är.

– Jag brukar säga att om du gillar bönder så köp ekologiskt. Sträck ut en hand i hyllan, för det märker vi, säger han.

Runt 1400 äppelträd växer på gården.

Bjuder in till gårdsbutiken

– Vi försöker att skapa en miljö som är trevlig att vara i för oss själva och för gäster. Man är välkommen att sätta sig här i solen, ta med lite fika eller handla i gårdsbutiken och titta på utsikten. Äppelträden har tillfört där också och gjort det hela mer inbjudande.

I gårdsbutiken på Lundens gård bjuds det inte bara på fika och kaffe utan här säljs också många av de KRAV-märkta livsmedel som förädlas, bland annat flingor, bröd, mjöl och pasta.

Följ Lundens Gård på deras Instagram eller Facebook-sida. Det går även att läsa mer via deras webbplats. Du kan läsa mer om Lundens Gård Agroforestry här.

I gårdsbutiken säljs bland annat KRAV-märkt kulturspannmål.

Fakta

  • Det finns cirka 3 550 KRAV-bönder som producerar KRAV-märkt frukt och grönt, spannmål, kött och mejeriprodukter. Ni möter dem i vår reportageserie Månadens KRAV-bonde.

Dela sidan