Reportage

Eco Grow säljer KRAV-märkta, ekologiska fröer

12 apr, 2024

Sophia och Hanna Eco grow

Skånska, småskaliga Eco Grow drivs av Sophia Lovén och Hanna Mårtensson och är Sveriges enda fröföretag som erbjuder uteslutande KRAV-märkta fröer. Frustrerade över svårigheterna med att hitta ekologiska fröer tog Sophia och Hanna saken i egna händer. 2017 såddes det första fröet till deras eget företag och idag erbjuder de ekologiska fröer som lämpar sig att odla i hela vårt avlånga land.  

Sophia och Hanna fann varandra genom deras odlingsintresse när de båda studerade i Skåne. Med en gemensam strävan efter att leva hållbart insåg de snabbt att det var lättare sagt än gjort. Ekologiska livsmedel hade blivit allt vanligare, men det var desto svårare att hitta ekologiska alternativ i trädgårdsbutiken. Hallå, varför finns inga ekologiska fröer?, berättar Hanna att de tänkte.

Som service management-student såg Sophia en potentiell affärsmöjlighet, krokade arm med odlingskunniga Hanna och mellan två kurser kläcktes idén att starta företaget Eco Grow. Till en början drev de företaget som ett hobbyprojekt, men i takt med att företaget växte, blev det allt mer en heltidssysselsättning.

Odlingskunniga Hanna Mårtensson, en av Eco Grows grundare.
Sophia Lovén, som grundade Eco Grow tillsammans med Hanna, driver även det KRAV-certifierade företaget Temp:ish.

Från frö till planta – att driva ett småskaligt förädlingsföretag 

Idag jobbar de båda från olika delar av Sverige och gör nästan allt i företaget helt själva. Hanna lägger mycket tid på att skicka leveranser från lagret nere i Skåne, framförallt nu under odlingssäsongens början. Sophia, som bor i växtzon 4, berättar att en stor del av hennes arbete är att ta fram deras sortiment, att se till att de lever upp till KRAVs hållbarhetsstandard och att testodla alla fröer i ett nordiskt klimat.

Våra leverantörer tar fram fröna, men det är ingen garanti att frön från Polen eller Portugal frodas i Sverige. Det är en del av vår affärsidé att endast erbjuda fröer som verkligen ger skörd här uppe i norr, säger Sophia.

Hanna och Sophia berättar att de väljer bort många fröproducenter med otillräckliga hållbarhetsambitioner. Även om det, som ett litet företag, kan vara tufft och tidskrävande att rata leverantörer, så är de stolta när de berättar om sitt helt KRAV-märkta sortiment.

KRAV är ju next level. Det ställer högre krav på hela leverantörskedjan och får oss att tänka till en gång extra. Exempelvis när det kommer till materialval på våra fröpåsar, vad de får innehålla och även det sociala ansvaret i hela ledet, säger Sophia.

Vägen till en lyckad odling 

Att odlingspassionen fortfarande håller i sig, trots att hobbyn nu blivit vardag, råder det inget tvivel om. Som svar på frågan om vilka fröer de båda helst odlar är Hanna snabb med att svara.

Jag gillar att odla det mesta. Från frö tycker jag nog att dahlia är det roligaste. Det blir en knöl som man sen kan dela, och sen kan man fortsätta dela hela tiden. Kål är också kul.

Sophia håller ivrigt med.

Jag gillar också kål. Vi har en kruskål-mix som innehåller tre varianter: svartkål, grönkål och purpurkål som jag ofta odlar. Den är väldigt prisvärd som konsument. Om du inte vill köpa tre påsar kan du köpa en för det är ändå så mycket fröer i påsen. Sen gillar jag också att förlänga odlingssäsongen genom att odla exempelvis vintertomater. Nu i mars har jag fortfarande kvar egenodlade tomater som hänger i klasar i köket.

Vad har de då för tips för att lyckas med odlingen? Båda tycker såklart att det är viktigt med tålamod, vatten och rejält med gödsel från naturen, men även att våga experimentera, misslyckas och ha kul på vägen.

Man måste inte följa slaviskt vad det står på fröpåsen. Om man har 20 fröer av en viss kål, testa att kallså en del, testa att odla i omgångar. Experimentera och prova sig fram, vad är det värsta som kan hända?, frågar sig Sophia.

Eco Grow har ett helt KRAV-märkt sortiment av fröer, och både frösorterna och återförsäljare väljs med omsorg.

Framtiden ser lovande ut för Eco Grow 

Trots det ekonomiska läget är intresset för odling fortsatt stort, och för många är det viktigt att välja ekologiska fröer. Både privatpersoner och återförsäljare visar en stor efterfrågan på Eco Grows fröpåsar och de KRAV-märkta påsarna med stilren design ses ofta som ett komplement till det redan existerande sortimentet. Dock vill Hanna understryka att ambitionen inte nödvändigtvis är att bli störst.  

Vi väljer våra återförsäljare med omsorg, tar bort ganska många för att det inte känns som att de lirar med våra visioner eller vårt varumärke.

Sophia flikar in.

Vi vill fortsätta att inspirera fler till att odla hållbart, oavsett om det är i en jättestor trädgård eller om det är på fönsterbrädan eller balkongen – att folk ska våga testa! 

Eco Grows ekologiska fröerna säljs i en stilren design.

Följ Eco Grow på Facebook och Instagram, och läs mer på deras hemsida.

FAKTA

  • Eco Grow är det enda fröföretaget i Sverige med ett helt KRAV-märkt sortiment.
  • Sophia Lovén och Hanna Mårtensson startade upp företaget 2017.
  • Sen 2020 driver Sophia Lovén även det KRAV-certifierade företaget Temp:ish, som erbjuder tempeh på svenskodlade och ekologiska bönor.

Dela sidan