I den ekonomiska kris vi befinner oss, är det naturligt att de flesta konsumenter måste se över sina matkostnader. Och det pratas allt mer om hur viktigt det är att allt är billigt. Men att alltid välja den billigaste maten i butiken, kan få stora konsekvenser på sikt för biologisk mångfald, miljö, klimat och arbetsvillkor.
Det kan bli något som kanske värmer för stunden, men som i det längre perspektivet riskerar att skapa än värre kriser med ofattbara kostnader som följd. Lite som att ”handla nu, betala sen för biologisk mångfald och klimat”.
Ett av de senaste missriktade exemplen på denna billighetsiver, är ett reportage som publicerades i Svenska Dagbladet Näringsliv 19 januari, om hur man kan äta nyttigt och gott trots höga matpriser. Reportaget ger många bra förslag, men en intervjuad dietist säger också ”Om det är tufft för plånboken kan man fundera över att välja bort ekologisk mat som många gånger är mer än dubbelt så dyr.”
Detta är ett direkt felaktigt påstående. Statistik för 2022 visar att det skiljer 10-30 procent mellan ekologiska och andra jämförbara varor när det gäller basprodukter som mjölk, ägg, morötter och havregryn.
Dietisten menar också att det saknas analyser som visar att ekologisk mat skulle vara mer näringsrik, men glömmer att nämna att det finns gott om underlag som visar att ekologiska produkter innehåller betydligt lägre halter av bekämpningsmedelsrester. Och att de allt högre halterna av kemikalier i grundvatten och ekosystem är ett av vår tids allvarligaste hot mot miljön och därmed på sikt mot folkhälsan.
Ekologisk mat är ofta lite dyrare, men man bör inte använda den ekonomiska krisen som argument för att rekommendera konsumenter att alltid välja den billigaste varan i matbutiken. Det är ett synsätt som inte bara drabbar ekologiskt lantbruk, utan all matproduktion med någon form av ambition kring biologisk mångfald, miljö och klimat.
Den svenska livsmedelsproduktionen har inte en chans att fortsätta leverera ren, nyttig och god mat om konsumenter rycks med i den allmänna billighetsivern. Även om alla nu har skäl att hålla hårdare i sin plånbok, måste vi handla med tanke på framtiden. Vi behöver gemensamt stå upp för matens mervärden!
Emma Rung, vd på KRAV
Erika Olsson, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna
Debatten publicerades på Land Lantbruks webbplats 24 januari 2023