Reportage

Björn-Erik odlar sommarens favoritgubbar

16 jun, 2021

”Gotlands godaste jordgubbar” odlas på Nickarve gård sedan 20 år tillbaka. Åtminstone om man får tro Björn-Erik Franzéns kunder som återkommer varje år för att köpa dem.

–Förmodligen är det något med vår jord som gör att jordgubbarna blir så goda, säger han.

När man har kört av huvudvägen mellan Visby och Slite, tar man av på en liten grusväg och kör några hundra meter, sedan kan man skymta jordgubbsodlingen på höger sida av vägen bakom ett bostadshus. Här odlar Björn-Erik Franzén sina KRAV-märkta jordgubbar som han säljer via självplock och i sin lilla gårdsbutik.

–För 30 år sedan kom jag hit från fastlandet. Jag är född i en lantbrukarfamilj och jag hade kompisar som var lantbrukare. Mina vänner tyckte att jag skulle börja med ekoodling eftersom de själva höll på med det, berättar han.

Han började odla zucchini och lök, och några år senare även KRAV-märkta jordgubbar.

–Det var inte populärt på samma sätt då. Jag fick gå kurs och bland annat lära mig att ta betalt för jordgubbarna. På den tiden fick man samma pris som för konventionella.

Han visar fälten där jordgubbarna av sorten ”honeoye” växer i prydliga rader. Flera stora röda bär skymtar under bladen, medan andra inte har hunnit mogna ännu. Vissa av jordgubbsplantorna är sju år gamla, medan andra rader är helt nyplanterade. Ogräset rensas bort manuellt med hacka, och ”gubbarna” skyddas från fåglar av stora fiberdukar.

Varje år hör ett antal personer av sig sedan de har hittat Björn-Eriks Franzéns gård via KRAVs jordgubbsodlarguide, där konsumenter letar efter jordgubbar som inte har besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som är odlade utan konstgödsel.

Erbjuder självplock

Numera behöver Björn-Erik Franzén knappt marknadsföra sina jordgubbar, och han trivs med livet som KRAV-certifierad lantbrukare.

–Jag känner en frihet i att göra det jag tycker om och jordgubbarna säljer nästan sig själva. De flesta hittar mig via Facebook där kunderna ser att jag odlar ekologiskt och KRAV-märkt. Det är flera som har sagt att jag har de godaste jordgubbarna på Gotland.

Han började erbjuda självplock för tre år sedan, efter att ha haft problem med att hitta bra plockare.

-Självplock funkar bra och jag behöver knappt ge några anvisningar, jag bara pekar mot jordgubbsfälten, säger han.

Han har aldrig ångrat att han blev ekobonde redan från start.

–Definitivt inte. Jag har aldrig hållit på med konventionell odling på det viset, så det var inte särskilt svårt. Min far drev jordbruk på 50- och 60-talet, det var enligt ekologiska principer förutom att han använde konstgödsel, så jag har det i blodet.

I dag drömmer Björn-Erik om att utöka jordgubbsodlingen, men företaget Gotlandsfilter tar upp för mycket av hans tid.

–Man måste ju orka med också.

På frågan om han äter mycket jordgubbar själv blir svaret:

–Ja det kan man nog påstå. Några jordgubbar per dag blir det.

Dela sidan