Kampanjer

Ät bättre bröd och gryner

30 jun, 2020

hero_vete3

Varje gång du rullar chokladbollar med KRAV-märkta havregryn, äter KRAV-märkt bröd till frukost eller lagar middag på KRAV-märkta matgryn, kan du klappa dig själv på axeln. Du bidrar nämligen på samma gång till schyssta arbetsvillkor, mindre klimatpåverkan genom förnybar el och en produktion helt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.

KRAV-märkt spannmål gynnar den biologiska mångfalden, samtidigt som ogräs, skadedjur och sjukdomar har svårare att få fäste. Detta genom att bonden växlar mellan olika grödor i sina odlingar och inte använder några naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. För att öka jordens bördighet och mullhalten i jorden ingår vall (gräs och klöver) eller gröngödsling (växter som inte skördas utan brukas ned) i KRAV-bondens växtföljd. På så sätt binds luftens koldioxid i marken, vilket är bra för klimatet.

Ekokocken Jonas recept

standard_matvetesallad_ekokocken

Receptet är för 4 portioner

Matvetesallad med primörmorötter, vattenkrasse, rädisor samt citronette

KOKT MATVETE MED FÄRSKA RÄDISOR

300 g okokt matvete
10 st rädisor, sköljda
1 dl olivolja
1 msk citronsaft och rivet skal
Salt
Svartpeppar

1. Koka matvetet enligt anvisningarna. Låt svalna.
2. Dela rädisorna på mitten. Finns bladen kvar så spara dessa till garnering.
2. Blanda citronsaft, citronskal samt olivolja med salt och peppar.
3. Blanda det kokta matvetet och rädisorna med citronetten. Smaka av med mer salt och peppar.

KRYDDROSTADE MORÖTTER

250 g knippmorötter
1 msk matolja
1 msk smör
1 msk korianderfrön
1 msk fänkålsfrön
½ msk anisfrön
½ msk svartpeppar
Salt

1. Tvätta morötterna och skär bort blasten. Spara denna till garnering.
2. Sätt ugnen på 160 grader och gnid in morötterna med kryddblandningen, smör, matolja och salt.
3. Baka morötterna i 5-6 min tills de är klara. Morötterna ska ha en liten kärna kvar i mitten.
4. Dela morötterna en gång längs med.

CRÈME FRAÎCHE MED VATTENKRASSE

2 dl crème fraîche
500 g hackad färsk vattenkrasse
Salt
Svartpeppar

1. Vispa crème fraîchen luftig med hjälp av en elvisp.
2. Vänd ner vattenkrassen och smaka av med salt och peppar.

GARNERING

Färsk plockad vattenkrasse
Bladen från rädisorna
Blasten från morötterna
Olivolja
Färska salladsblad

havrebollar (1)

Receptet är för 8-10 stycken

Havrebollar med rostade havregryn

INGREDIENSER

50 g rumsvarmt smör
2 dl havregryn, torr rostade i stekpanna
½ dl mjölk
3 msk strösocker
1 msk kaffe
1 ½ tsk kakao
1 krm vaniljpulver

GÖR SÅHÄR

Blanda samtliga ingredienser med varandra men spara 0,5 dl av havregrynen till rullningen. 

Rulla bollar i önskad storlek och vänd runt dem i rostade havregryn. Smeten kan behöva vila i kylen i ca 10 min om den är för varm.

Jonas Karlsson blev årets ekokock 2019.

Läs mer

Produktfakta

Mer om KRAV-märkt bröd och spannmål

KRAV-märkt spannmål odlas inte ensidigt år efter år, utan bonden växlar mellan olika grödor – det är också bra för biologiska mångfalden.

Nyhet

Frebaco kvarn KRAV-märker fyra av sina matgryner

På Frebaco kvarn, beläget på den västgötska slätten, har man förädlat spannmål av högsta kvalitet ända sedan 1979. Nu har Frebaco beslutat att KRAV-märka fyra av sina produkter som tidigare varit EU-ekologiska.

Dela sidan