Nyheter

KRAV-märkta Lilla Bjers är bäst i Europa

30 sep, 2022

lillabjers-6_jpg_1192_1588831465374x670_5893717699273@7_036224838375253523_971665859222362-1664548869

Gotländska gårdskrogen Lilla Bjers har vunnit pris! De är utsedda till EUs bästa ekologiska restaurang, bland 200 tävlingsbidrag. “Organic Awards” delas ut i åtta kategorier där EU vill kasta ljus på människor och företag som bidragit till att driva ekologiskt framåt.

– Det är otroligt häftigt, säger Margareta Hoas, som med sin man Göran Hoas äger gården.

Lilla Bjers är ett myller av kreativitet och biologisk mångfald, ett vinnande koncept visar det sig. Där, sju kilometer utanför Visby, ligger både restaurang, gårdsbutik och odlingar tillsammans i en grön oas. Allt är ekologiskt och KRAV-märkt och hela gården är dessutom fossilfri då energi produceras med hjälp av vind och biogas.

På de omkringliggande fälten odlas omkring 300 grödor. Det är potatis, sparris och grönsaker men också vinstockar och julgranar. Kliver du in i restaurangen och ber om att få beställa blir du bjuden på de råvaror som för tillfället finns tillgängliga. Maten lagas med tänket ”från jord till bord” – en tämligen kort sträcka hos Lilla Bjers. Fisk är en råvara som valts bort med tanke på de svaga fiskbestånden i Östersjön. I stället finns ett växthus för fläckiga vinbergssnäckor på gården och KRAV-märkt kött köps in från närliggande gårdar.

Kökschefen Alex Wugk mottar priset för bästa ekologiska restaurang i EU.

– Det är restaurangen som prisas, som är en del av hela vår verksamhet på gården där restaurangen är en förlängning av det vi hållit på med i 25 år. Prisutdelarna har också sagt att det är för att vi har hela gården, inte bara en restaurang, säger Margareta Hoas.

Det är första gången EU delar ut priser i åtta kategorier under flaggen ”Organic Awards”, med syftet att öka synligheten och efterfrågan på ekologiska produkter. Priset delas ut till restauranger, lantbrukare, förädlare och butiker som går i bräschen för ekologisk mat.

– Många kvällar i restaurangen går man runt och får höra att väldigt många faktiskt rest hit från andra länder för att besöka oss, det är verkligen hedrande. De verkar uppskatta att vi är så tydliga med vad vi håller på med, säger Margareta Hoas.

Lilla Bjers hemsida
EU Organic Awards

Dela sidan