Reportage

Månadens KRAV-bonde: Wallerängs lantbruk

22 maj, 2023

kor_wallerangs-1684753386

I dag finns det cirka 3544 flitiga KRAV-bönder i Sverige och varje månad möter vi en av dem i vår reportageserie Månadens KRAV-bonde. Den här månaden gör vi ett nedslag på mjölkgården Wallerängs lantbruk i Hedesunda.

När vi ringer upp Lisa Walleräng en fredag vid elvasnåret sitter hon och fikar tillsammans med sin pappa Lennart Walleräng. Mamma Irene och systern Emma är också med men de hinner precis bara säga hej innan det måste skynda ut till jobb som väntar på gården. 

Med Lennart och Irene i spetsen driver familjen den KRAV-certifierad mjölkgården Wallerängs lantbruk i Hedesunda, knappt fyra mil söder om Gävle. Det är en släktgård som har brukats i generationer sedan 1601. Idag har de 65 mjölkande kor på en mjölkrobot och 180 djur totalt, inräknat kvigor, kalvar och stutar. Mjölken levereras till Arla i Kallhäll. 

–  Vi har ungefär 40 hektar naturbete och stora delar av det ligger ute på en ö här vid Dalälven. Det är väldigt fint där och det har blivit en turistmagnet på sommaren, säger Lennart Walleräng. 

Lennart och Lisa Walleräng bedriver lantbruk tillsammans med sin familj i Hedesunda. På gården finns 65 mjölkande kor och 180 djur totalt.

De är fyra systrar i familjen – Lisa, Emma, Sara och Ida. Lisa Walleräng är 25 år och utbildad agronom och hennes fyra år yngre syster Emma Walleräng läser en grundkurs inom lantbruk. De är båda två involverade i verksamheten och vill på sikt ta över gården. Det är en vilja som har mognat fram, menar Lisa Walleräng. 

– Från början kändes det inte självklart att ta över gården, det har kommit med tiden. Jag har varit med så mycket och hjälpt till på gården så ju mer man lär sig desto mer intressant blir det. 

– Djurens välmående står i fokus för oss, säger Lisa Walleräng.

25 år med KRAV 

Familjen är inte helt ensamma om att sköta driften på gården utan har även ett par deltidsanställda. 1995 KRAV-certifierades gårdens växtodling och i slutet på 90-talet, då närliggande skolor och landsting började efterfråga KRAV-certifierade leverantörer, gick Wallerängs över till att bedriva KRAV-certifierad mjölkproduktion. 

– På den tiden fanns det väldigt många unga bönder i Hedesunda och flera av dem gick över till KRAV. När man såg att det fungerade och var lönsamt så sporrade vi varandra så fler och fler gick med. En annan anledning till att vi blev KRAV-certifierade är vårt miljöintresse. Vi vill inte använda oss av bekämpningsmedel, säger Lennart. 

Han förklarar att i en KRAV-certifierad produktion utgör djuren den grund som företaget vilar på. 

–  När man har djur på en gård blir växtföljden bra. Eftersom vi är KRAV-bönder köper vi ingen konstgödsel utan gödseln kommer från korna. Det gäller att vi är på tårna och gör ett bra jobb på gården, men det är djuren som är själva motorn i företaget. 

Lisa Walleräng håller med sin pappa och tillägger: 

– Djurens välmående står i fokus för oss. 

En vanlig dag på jobbet 

Dagarna på gården ser olika ut beroende på årstid. När det gäller ladugårdsarbetet ringer väckarklockan alltid tidigt. Vid sextiden är det dags för “morgonturen” ute hos korna.   

–  Vi skrapar rent liggbåsen och kollar om det är någon ko som behöver hjälp med att mjölkas i roboten. Därefter blandar vi foder för dagen och sköter om kalvarna, säger Lisa. 

 Morgonsysslorna tar ett par timmar och efter en välförtjänt frukostrast är det dags för “lunchturen”. 

– Då skrapar vi ner skit igen, säger Lisa och skrattar.  

Hon berättar att det behöver göras mer eller mindre hela tiden eftersom det är viktigt att båsen hålls rena och är fria från bakterier. Senare under dagen görs ytterligare två turer hos korna.  

–  Utöver ladugårdsgöra har vi ju i perioder kalvningar och insemineringar. På sommaren producerar vi foder för vintern. Det blir tre skördar av vall plus sinkfoder och hö. Dessutom ska djuren ute på betena ses till varje dag. 

Villa sprida kunskap 

Med jämna mellanrum kommer det skolklasser på studiebesök till gården på Hedesunda. Då är det Irene Walleräng som tar emot barnen och visar de runt. Lisa Walleräng har också träffat skolklasser – fast digitalt. Under sin studietid på SLU i Uppsala var hon involverad i Farmer Time, ett projekt inom vilket en lantbrukare och en skolklass har regelbundna videosamtal under ett års tid. I ca en kvart får barnen följa med när lantbrukaren utför dagliga sysslor på gården. Barnen får ställa frågor direkt till bonden och läraren kan sedan koppla samtalen till läroplanen. 

–  Farmer Time är ett jättebra initiativ! Alla i vår familj tycker det är viktigt att både barn och vuxna får upp ögonen för jordbruk. Det är tyvärr inte så många som kommer i kontakt med det idag. Men om man får lära sig hur det fungerar förstår man förhoppningsvis också varför det är viktigt att välja svenskt, säger Lisa. 

Även på Instagram delar Lisa med sig av livet som bonde. Hon och systern Emma driver kontot Wallerängs lantbruk som har över 1300 följare. I flödet syns många fina kor och kalvar men också “behind the scenes”-bilder från jordbruk och ladugårdsjobb. 

Fri men ändå bunden” 

Allra sist frågar vi vad far och dotter tycker är det bästa med att vara mjölkbonde. De funderar på frågan ett tag innan Lisa med visshet säger: 

– Det bästa är att får vara med korna. De är så lugna och nyfikna på samma gång, man mår alltid bra när man är i ladugården och klappar på dem. Jag gillar också att man verkligen får uppleva årstiderna, man missar liksom inte när våren kommer. 

Att jobbet är varierande är något som Lennart Walleräng särskilt uppskattar. 

Visst är det härligt med blommande äppelträd! Det tycker korna också.

– Det är roligt att få hålla på med så många olika saker. Man får ta hand om djur och se både liv och död, sköta ekonomin, handskas med maskiner, vara ute i naturen samt jobba med jord- och skogsbruk. Jag brukar säga att man som bonde är fri fast man är bunden. Det finns en viss frihet i arbetet men det kommer också med mycket ansvar. Djuren kommer alltid i första hand. 

Följ Wallerängs lantbruk på deras Instagram

Promenad över Wallerängs nejder.

Dela sidan