Kampanjer

Ät bättre i midsommar

7 jun, 2021

Nätterna blir kortare, vindarna lenare och fåglarna sjunger för allt de är värda. Det är midsommar i luften! Vi ser fram emot den ljusaste natten på året, och ber om sol, värme och regnuppehåll – i hela Sverige. Och vi längtar efter midsommarmaten: sill och färskpotatis, kanske en biff, en bit grillost eller ett grönsaksspett att lägga på grillen och efter det en gräddig jordgubbstårta.

Midsommar är en högtid som vi gärna förknippar med mat. Därför har vi på KRAV samlat några av våra bästa mattips till dig som även den här helgen vill äta mer hållbart.

Det handlar om grönsaker som har odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, kött från djur som har gått på naturbete, fisk från hållbart fiske, ost och grädde gjord på KRAV-märkt mjölk, ägg från höns som har gått ute och pickat i gräset. Alltså mat med mervärden utifrån de extra tuffa regler som ställs på KRAV-certifierade livsmedelsproducenter när det gäller djurvälfärd, klimat, miljö och goda arbetsvillkor för anställda.

Och det bästa av allt är, att oavsett om du lägger ner hela din själ på midsommarbuffén eller väljer att fira årets längsta dagar och kortaste nätter med nåt snabbt och enkelt, så tjänar den biologiska mångfalden på att du väljer det mest hållbara alternativet: KRAV-märkt.

 

MERVÄRDEN I KRAV-märkt midsommarMAT

  • Bär/jordgubbar: KRAV-märkta ekologiskt odlade bär besprutas inte med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. I ekologisk odling finns därför fler pollinerande insekter, något som är viktigt för själva fruktsättningen. Jordgubbar är fiberrika, innehåller mycket C-vitamin och många andra vitaminer. För anställda bärplockare gäller KRAVs regler om bättre arbetsvillkor. I jordgubbsodlingar används ofta säsonganställda plockare. Då kontrolleras särskilt noga att arbetsvillkoren följer lagstiftningen.  Läs mer
  • Potatis: Potatisarna besprutas inte med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det betyder mindre kemikalier i grundvatten, vattendrag och odlingsjord, större biologisk mångfald och bättre livsvillkor för fåglar och pollinerare. Det betyder också mindre kemikalier i din mat. De gödslas inte med konstgödsel, utan med stallgödsel som ger näring till markens mikroorganismer och stärker markens långsiktiga produktionsförmåga. Läs mer
  • Sill: KRAV-märkt sill kommer från ett hållbart fiske. Dessutom uppfyller fisket regler om miljöanpassat bränsle – bra för klimatet och bra för dig. (Fisket sker också så att det ska påverka miljön och ekobalansen i vattnet så lite som möjligt.) Du kan köpa flera smaker av KRAV-märkt sill direkt från Änglamark. Läs mer
  • Sparris: KRAV-märkt sparris odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Läs mer
  • Färska örter: Örterna odlas oftast i tempererade växthus. Då finns krav på energikartläggning och att minst 80 procent av den sammanlagda energin ska komma från förnybar energi eller spillvärme. Inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas varken i växthus eller om örterna odlas på friland. Läs mer
  • Ost: När du väljer KRAV-märkt ost får du god djurvälfärd, naturligt kretslopp och större biologisk mångfald på köpet. Alla nötdjur på KRAV-certifierade gårdar får gå ute så mycket de vill och har då tillgång till bete, ofta artrika naturbeten med stor biologisk mångfald. Läs mer
  • Glass: I KRAV-märkt glass finns inga konstgjorda färg- och aromämnen, och inga konstgjorda sötningsmedel. Den innehåller i stället färg- och smakrika KRAV-märkta frukter, som bidrar med sin naturliga sötma i glass-smeten av KRAV-märkt ägg och socker. Läs mer
  • Saft: KRAV-märkta frukt- och bärdrycker får sin goda smak från riktiga KRAV-märkta frukter och bär – inte från konstgjorda ämnen. KRAV-märkta drycker framställs i princip alltid av 100 procent KRAV-märkta råvaror. Högst 10 procent av innehållet i en sammansatt produkt får vara EU-ekologiskt. Läs mer
  • Öl: KRAV-märkt öl består till 100 procent av ekologiska ingredienser: malt och humle som odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Även vattnet ska naturligtvis vara av god kvalitet. Malten är oftast korn – men kan också vara av vete, havre eller råg. Vid ölbryggning får inga konstgjorda tillsatser användas. Det finns KRAV-märkt öl både utan och med alkohol. Läs mer

KRAV-märkt midsommarmat

Här har vi samlat KRAV-märkta produkter för midsommarbordet, allt i från sill och potatis till gröna tillbehör och kött.

Hitta jordgubbsodlare nära dig

Vi listar KRAV-märkta jordgubbsodlare som säljer jordgubbar i gårdsbutik eller för självplock. I vår guide kan du hitta jordgubbsodlare i ditt län!

På Nickarve gård odlas KRAV-märkta jordgubbar

Björn-Erik Franzén odlar KRAV-märkta jordgubbar på sin gotländska gård och kunderna återkommer år från år.

Prisad grillost tillverkas på två dagar

Hansjö mejeri vann silver i SM i mathantverk för sin KRAV-märkta grillost.

Ekokockens smarriga midsommarpajer

Anders Johnsson, vinnare av titeln Årets ekokock 2020, har tagit fram ett recept på minipajer som passar perfekt till midsommarbuffén. Laga och njut!

Glasslistan

Vi tipsar om varumärken och återförsäljare av hållbara glassar.

Nolbygård Ekobageris Midsommargubbstårta

Nolbygård Ekobageri har tagit fram ett smarrigt recept på Midsommargubbstårta med potatisbotten, rabarberkompott och jordgubbar.

Dela sidan