Reportage

KRAV-märkt honung i julklapp eller i julkolan

19 dec, 2019

hero_linasochbinas

På Linas och Binas, beläget i Brösarp i östra Skåne, driver Lina Norsell sin KRAV-certifierade verksamhet. Här tillverkas honung i alla dess former, med smak av bland annat blåklint, vildhallon, maskros och vitklöver. Honungen innehåller inga tillsatta smakämnen utan får sin specifika smak och karaktär från blommorna som bina har besökt.

Lina KRAV-certifierade sin biodling så snart hon förstod att hon ville arbeta med bin och honungsproduktion på heltid och inte bara ha det som en hobby.

– Det kändes helt naturligt att KRAV-certifiera verksamheten. Jag har inte möjlighet att möta varje kund personligen och förklara varför de ska välja min honung. KRAV-märket är en symbol som folk känner till och även om de inte vet exakt vad den står för när det gäller biodling så förstår de att honungen framställts på ett hållbart sätt med hänsyn till djur och miljö, menar Lina.

Att en biodling är KRAV-certifierad innebär bland annat att bina får behålla en del av sin honung under vintern eller utfodras med KRAV-märkt socker, att man på gården endast använder förnybar el och att bikuporna är placerade intill skog, vildväxande ängar och ekologiska odlingar. Kvalster och sjukdomar hos bina bekämpas med ekologiska metoder. Binas pollinering bidrar i sin tur till en ökad skörd i frukt- och bärodlingarna.

– Vår vision är att genom verksamheten öka allmänhetens kunskap om betydelsen av såväl biodling som ekologisk odling. Målsättningen är att ständigt minimera företagets och våra produkters miljöbelastning, säger Lina.

Experimenterar med honungskola

Detta gör man bland annat genom att ställa miljökrav på sina leverantörer och samarbetspartners, planera körning för att minska miljöbelastningen från transporter, sträva efter minimerad energianvändning och genom att anpassa produktionen efter säsongen.

Vi pratade med Lina om hennes KRAV-certifierade verksamhet och passade även på att fråga om hon har något spännande tips på vad honungen kan användas till såhär i juletider.

– Just nu experimenterar jag med honungskola. Det blir väldigt gott! Särskilt om man använder mörk honung, till exempel ljunghonung. Något annat som är gott är att göra sin egen äppelglögg genom att smaksätta äppelmust med julkryddor och lite honung. Och den godaste honungsmackan är ett ljust surdegsbröd, gärna levain, med smör och försommarhonung av raps och maskros.

Vi frågade även varför man bör välja just Linas och Binas honung.

– För att den är god, hälsosam och framställd på ett hållbart sätt. För att få en så hälsosam honung som möjligt hanterar vi den helt utan uppvärmning, på så sätt bevaras många nyttiga enzymer, mineraler och antioxidanter.

Köp julklapp och bli andelsägare i biodlingen

Slutligen frågade vi Lina om hon har något bra julklappstips.

– Vi har flera hållbara julklappar i vår webbshop. Bland annat kan man bli andelsägare i vår biodling. Som andelsägare får man del i årets honungsskörd och blir inbjuden till träffar där man får lära sig mer om bin och honung. Vi producerar även bivaxdukar, ett miljövänligt alternativ till plastfolie. Bivaxdukar kan användas för att paketera in lunchmackorna eller för att täcka över en bunke i kylen. De kan användas om och om igen!

Dela sidan