Jordgubbar är ett av sommarens mest efterfrågade odlade bär. Därför undersöks de kanske mer än andra odlade bär. I Livsmedelsverkets årliga stickprovskontroll av konventionellt odlade jordgubbar hittas ofta rester av flera olika bekämpningsmedel i en stor andel av proverna. Även om halterna är låga menar forskare att blandningar av flera ämnen i låga halter kan ge skadliga effekter.
Andra forskare har visat att ekologiska jordgubbar innehåller mer antioxidanter som hämmar cancercellers tillväxt mer än konventionellt odlade. I ekologiska odlingar finns dessutom fler bin och pollinerande insekter, och det ger rikligare pollinering och därmed större och jämnare bär.
Jordgubbar är nyttigt!
Jordgubbar är fiberrika och innehåller mycket C-vitamin samt många andra vitaminer såsom K-vitamin, B2-vitamin (riboflavin), B5-vitamin, B6-vitamin, B9-vitamin (folsyra). I bären finns en mängd mineraler, däribland järn, mangan, jod, kalium, magnesium och koppar. Jordgubbarna innehåller också antioxidanter och omega-3-fettsyror. En av antioxidanterna är antocyaniner och de sägs ha en antiinflammatorisk effekt.
Bra saker med KRAV-märkta bär
- De har inte besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.
- I ekologisk odling finns fler pollinerande insekter, vilket ger större och jämnare bär
- För de anställda på odlingen gäller KRAVs regler om bättre arbetsvillkor (avtalsenlig lön, arbetstid som är kollektivavtalsenlig m m)
Vanliga KRAV-märkta odlade bär
- Jordgubbar (se vår lista över odlare)
- Havtorn
- Hallon
- Tranbär
- Björnbär
- Svarta vinbär
- Blåbär