Reportage

Månadens KRAV-bonde: Ekogården i Kräkånger

26 jan, 2024

Ekogården i Kräkånger1

Ekogården i Kräkånger är stolta medlemmar i KRAV sedan 1987. Gården har en mångsidig historia med både gris- och lammproduktion och idag produceras här även KRAV-märkta grönsaker som potatis, morötter, vitkål, rödbetor och kålrot.

Driver gården gör Regina och Oskar Berg, som tagit över efter Reginas föräldrar. Föräldrarna är idag pensionerade men fortfarande aktiva i jordbruket – “för hälsans skull”.  

– Jag och Oskar tog över 2010. Då hade vi bara lammproduktion men 2020 började vi också med grönsaker. Mina föräldrar och barnens farmor bor också på gården så det är som en liten Bullerby här, säger Regina glatt. 

Reginas föräldrar Margaretha och Stefan som tidigare drev gården.

När vi pratar med Regina sitter hon och mamma Margaretha och väver med fårens ull samtidigt som oktobersnön faller utanför. Kräkånger ligger strax utanför Lövånger mellan Umeå och Skellefteå. Vinterhalvåret är en lugn tid på gården, det efter att både får och grönsaker blivit inplockade.  

– I augusti är det annorlunda. Då skördar vi från morgon till kväll och efter det besöker vi ofta marknader i Umeå och andra REKO-ringar för att sälja. Det kan vara mycket jobb så då är det tur att mormor, morfar och farmor finns nära som barnen lätt kan springa över till, säger Regina.  

Utöver grönsaksodling finns lamm på gården.

En lång historia av KRAV-CERTIFIERAT lantbruk

Ekogården i Kräkånger är stolta över sitt ekologiska arv. Grönsaksodlingen sker på friland på cirka 1,5 hektar mark och förutom att sälja grönsaker på närliggande marknader har gården även en egen butik. Dessutom beställer många kunder grönsaker via deras hemsida.

– Att odla ekologiskt var en självklarhet. Jag är uppvuxen på en KRAV-certifierad gård så det fanns ju aldrig en tanke på att börja odla konventionellt. Vi vill inte göra något avtryck på jorden, den ska ju hålla för evigt. Vi vill inte heller använda oss av några bekämpningsmedel, det är ju både för grönsakernas skull men också för barnens, säger Regina. 

För KRAV-bonden Regina är det en självklarhet att odla utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

I KRAV-certifierad odling får varken naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel användas. Gårdarna, och alla KRAV-certifierade verksamheter, kontrolleras regelbundet för att säkerställa att reglerna följs. 

– Det är jätteviktigt tycker jag, att det finns en bra kontroll. Kontrollen är viktig eftersom det garanterar kvaliteten – utan den barkar det iväg lite hipp som happ, säger Reginas mamma Margaretha.

Tacksamma och förberedda för framtiden 

Trots vinterns tidiga ankomst, och en orolig säsong på många håll i landet, har familjen fått en god skörd. En skörd som nu kan säljas vidare till ivriga ekokonsumenter. Kundkontakten är något centralt för Regina och Oskar.  

– Jag älskar att träffa kunder för då kan man diskutera och dela sin kunskap. Och så får man också höra tacksamhet för att man fortsätter odla ekologiskt. Det är kul, säger Regina.  

– Ekologisk produktion har ju gått lite sämre på sistone men vi som säljer direkt till konsumenterna hör att dom vill handla ekologiskt och är väldigt medvetna, fyller mamma Margaretha i.  

Grönsakerna går att beställa via gårdens webbplats. Fotograf: Matilda Audas Björkholm.

Följ Ekogården i Kräkånger på Instagram och Facebook. Det går att beställa både grönsaker och lamm via deras webbplats

Fakta

  • Det finns cirka 3 550 KRAV-bönder som producerar KRAV-märkt frukt och grönt, spannmål, kött och mejeriprodukter. Ni möter dem i vår reportageserie Månadens KRAV-bonde.

Dela sidan