Reportage

Vid infrysningen ”stannar tiden”

18 okt, 2019

hero_magnihill

På familjeföretaget Magnihill utanför Helsingborg i Skåne framställer man frysta produkter från växtriket, med stort fokus på ekologiskt. Redan 1994 KRAV-certifierades företaget, och idag har Magnihill marknadens bredaste utbud av KRAV-godkända frysta frukter, bär och grönsaker till restaurang och storhushållsmarknaden. Djupfrysning är den mest skonsamma metoden för att förlänga matens livslängd, vilket i sin tur leder till ett minskat matsvinn.

Wiveca Almgren, vd på Magnihill.

– Krokiga morötter fungerar lika bra att frysa som de raka”, säger Wiveca Almgren, VD på Magnihill. Det bästa med djupfryst är att råvaran liksom sover i frysen och vaknar till liv i sitt allra bästa skick när den tillagas.

Kvalitet och miljö står i centrum på Magnihill. Matens smak, lukt, konsistens och inte minst näringsvärde bevaras på ett överlägset sätt genom att råvaran skördas och fryses in när den som bäst. I samma ögonblick som grödan skördas börjar den nämligen också brytas ner. Kvaliteten på icke-frysta produkter försämras hastigt, men vid infrysningen låses kvaliteten in och ”tiden stannar”. Detta betyder att man efter flera månader kan plocka fram en produkt ur frysen utan att dess kvalitet har försämrats jämfört med hur den var i den stund då den frystes in. Vid djupfrysning kan man med andra ord bromsa nedbrytningen och samtidigt behålla alla näringsämnena, helt utan att använda några konserveringsmedel.

På Magnihill tycker man att det är viktigt att samverka med naturen och värna om miljön för framtida generationer.

När jag tog över efter min pappa 1993 satsade vi på ekologiskt direkt, säger Wiveca. Redan 1994 KRAV-certifierades hela anläggningen.

– När jag tog över efter min pappa 1993 satsade vi på ekologiskt direkt, säger Wiveca. Redan 1994 KRAV-certifierades hela anläggningen. Då var det inte många som trodde på att ekologiskt var framtidens mat. Idag förses våra ekologiska produkter med KRAV-märket som ett tecken på att råvaran är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Dela sidan