Reportage

Fjärde advent: Grisbonden Rickard

22 dec, 2019

Fjärde ljuset är tänt och i samband med det vill vi presentera årets fjärde julbonde, Rickard Nilsson. Rickard och hans fru Gunilla driver sin KRAV-certifierade smågrisproduktion med 168 suggor på Klambylid utanför Sjöbo i Skåne. De lade om sin verksamhet från konventionell till KRAV-certifierad år 2014.

Med hjälp av två stycken anställda på gården producerar Rickard och Gunilla 3 800 grisar per år. De har dessutom en växtodling på ungefär 200 hektar som försörjer gårdens behov av spannmål och åkerböna till grisarna. Därutöver odlar de rödklöverfrö, raps och vall till en ekologisk mjölkproducent. 

Rickard berättar om hur grisarnas naturliga beteende kommer fram när de får vara utomhus året runt, och att de under varma sommardagar rullar sig i gyttjehål för att skapa ett lerlager som skydd mot värmen. 

– För mig är det viktigt att vara KRAV-certifierad för att grisarnas foder, som dessutom produceras på den egna gården, odlas helt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, fortsätter Rickard. Jag tycker att det är viktigt att grisarna får vara ute och äta gräs och böka från april till november och ser hur deras naturliga beteende kommer fram då. Även resterande tid på året har de möjlighet att vistas på en utomhusyta där de får ensilage och grovfoder. 

För mig är det viktigt att vara KRAV-certifierad för att grisarnas foder, som dessutom produceras på den egna gården, odlas helt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.

För att ytterligare bidra till en hållbar framtid uppförde Rickard och Gunilla förra året en solcellsanläggning som nu försörjer 60% av gårdens elbehov.  

– Omläggningen till KRAV fanns i våra tankar redan några år innan vi påbörjade omläggningen, men när efterfrågan på KRAV-gris ökade år 2014 fattade vi beslutet. Och det beslutet ångrar vi verkligen inte! Vi tycker det är viktigt att försöka efterlämna ett hållbart klimat till nästa generation. Genom att vara KRAV-certifierade skapar vi dessutom ett hållbart jordbruk med ren jord och större insektsflora som pollinerar våra växter, säger Rickard. 

Vi passade i samma veva på att fråga Rickard om varför man bör välja KRAV-märkt julskinka. 

– För att man då försäkrar sig om att grisen haft ett bra liv. Dessutom blir det en godare skinka eftersom grisen har fått röra på sig mer. Och så är den ju fri från alla omdiskuterade tillsatser! 

Vad finns alltid på ditt julbord? 

– Skinkan från vår egen gård måste såklart finnas på julbordet. 

 

Därför är KRAV-märkt griskött bättre 

  • Grisarna får bejaka sitt naturliga beteende 
  • De kan söka föda genom att beta och böka i jorden under sommaren 
  • De äter KRAV-godkänt foder, varav minst hälften odlas på gården 
  • Grisarna kan gå ut året om 
  • På sommaren ska de kunna svalka sig i gyttjebad 
  • De har fri tillgång till hö eller annat grovfoder inomhus 
  • Suggorna ska kunna bygga bo innan de ska få ungar 
  • Grisar som är sjuka ska behandlas men det är inte tillåtet att medicinera förebyggande
  • Elpådrivare är inte tillåtet vid slakt
  • KRAV-märkt skinka innehåller inget tillsatt nitrit som befaras vara farlig för hälsan 

Vad gör du om du inte får tag i KRAV-märkt skinka? 

Om du vill vara säker på att årets julskinka kommer från en gård där grisarna får beta, böka i jord och bada gyttjebad på sommaren, då ska du välja KRAV-märkt julskinka. Om du inte hittar en sådan kan du välja en ekologisk skinka, men kontrollera att den har KRAV-certifierad råvara. Grisar uppfödda enligt EU:s regler för ekologisk produktion behöver inte ha tillgång till grön mark på sommaren.

Dela sidan