Sparsamt körsätt

Frågor och svar

Vad gäller för traktorer och lantbruksmaskiner?

Svar
 • Det finns en handfull tillgängliga utbildningskoncept i sparsam körning för lantbrukare. Alla accepteras. Jordbruksverket erbjuder kostnadsfri kurs i sparsam körning i hela landet. Annan intensivutbildningskoncept med bra resultat är STR Working Ecodriving . Det finns även utbildningar där någon på företaget utbildas till instruktör som sedan i sin tur fortlöpande utbildar företagets förare, ett exempel är Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnds (TYAs) Sparsam körning arbetsmaskin. Vi rekommenderar att utbildningen innehåller körmoment, men det är inte obligatoriskt.

Kostnadsfria kurser?

Svar
 • Jordbruksverket upphandlar kurser i sparsamt körsätt för lantbrukare, trädgårdsodlare och anställda. Kurserna är kostnadsfria och innehåller teori, praktisk körning och en återträff efter 2-3 månader för repetition och uppföljning.
 • Lista över upphandlade aktörer

Vem ska utbildas i sparsamt körsätt?

Svar
 • Genom ett sparsamt körsätt kan du minska bränsleförbrukningen och därmed spara pengar, samtidigt som du gör gott för klimatet. Därför har KRAV antagit en regel om sparsamt körsätt.
 • Alla som är permanent verksamma i företaget året om och årligen kör mer än 80 timmar per fordonstyp ska utbildas i sparsamt körsätt.
 

Vad godtas som en utbildning i sparsamt körsätt?

Svar
 • Som giltiga räknas alla utbildningskoncept som finns tillgängliga inom relevant område (till exempel personbil, lastbil, traktor och så vidare). Om du har gått en kurs i sparsamt körsätt för traktor behöver du inte gå en utbildning i sparsamt körsätt för personbil, även om du kör personbil i arbetet. Du behöver däremot utbilda dig i sparsamt körsätt för traktor om du kör traktor i verksamheten, oavsett om du har kompetens i sparsamt körsätt för personbil eller tunga fordon. Detta kan göras genom kurs, studiecirklar eller självstudier med förusätsningen att utbildningen ger en kompetensnivå  som motsvarar den utbildning som ges av körskolorna. Vi rekommenderar att utbildningen innehåller körmoment, men det är inte obligatoriskt.
 • Läs mer om Sparsam körning i Jordbruksverkets föreskrift.

Vad gäller för lastbilar?

Svar
 • Alla som tar ett körkort för buss eller lastbil måste ha ett YKB (yrkeskompetensbevis). Lagen omfattar förare som utför gods- eller persontransporter med C-, CE-, D- eller DE-fordon på väg. För att få ha kvar sitt YKB måste förare som redan har dessa kort få en fortbildning. I fortbildningen ingår sparsamt körsätt. KRAV godkänner denna utbildning som kompetens i sparsamt körsätt.

Vad gäller för fordon som kräver B-körkort?

Svar
 • Här finns det många kurser i sparsamt körsätt, de ges bland annat av STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund) och finns på de flesta körskolor. Sparsamt körsätt ingår från och med december 2008 i körkortsutbildningen, så har du tagit ditt körkort efter 2008 så har du tillräcklig kompetens.

Vad gäller för truckar?

Svar
 • För lagertruckar finns det idag inte någon specifik utbildning i sparsamt körsätt varken för eldrivna eller dieseldrivna. Utbildning i sparsamt körsätt för arbetsmaskiner har visat sig kunna minska bränsleförbrukning även för dieseldrivna truckar. Men eftersom det i nuläget inte finns utbildningskoncept speciellt för lagertruckar kommer förare av dessa inte att behöva utbildas. Det kan komma att ändras när utbildningar blir tillgängliga.

Exempel på aktörer som erbjuder kurser?

Svar

SKÅNE:

 • STS Trafikskola AB Södergatan 7 275 31 Sjöbo 0416-170 01 www.ststrafikskola.se
 • STS Trafikskola AB Trädgårdsgatan 10 274 34 Skurup 0411-397 50 www.ststrafikskola.se
 • STS Trafikskola AB Sixten Sparres gata 1 271 39 Ystad 0739-694 803 www.ststrafikskola.se
 • Har du en körskola eller driver studiecirkel för detta ändamål och vill finnas med på listan? Meddela oss på livsmedel@krav.se.

Material för självstudier i traktorkörning?

Svar