Reportage

Norlandia Förskolor ställer krav på maten

20 mar, 2023

norlandia_upptackten-21-1679316429

Det gäller att börja i tid – på Norlandia Förskolor får barnen hjälpa till i köket, testa nya smaker och bekanta sig med begreppet hållbarhet. Det måltidspedagogiska arbetet står i centrum hos Norlandia och nu har samtliga av deras skolkök blivit KRAV-certifierade.

Det är råkall förmiddag i februari och på förskolan Upptäckten i Uppsala närmar det sig lunchdags. Kökspersonalen gör sig redo för anstormningen av hungriga barn. 

– Idag serverar vi köttbullar och det är en av barnens favoriträtter. Köttbullarna gör vi på KRAV-märkt nötfärs och ungefär en fjärdedel kikärtor, säger kocken Katharina Bömer-Schulte och ställer fram några skålar med sallad, riven rödkål, polkabeta och morot. 

Igår rullade hon och kollegan Albin Ohlström drygt 300 köttbullar som nu har tillagats och väntar i matkantinen. I skolköken på Norlandia Förskolor, koncernen som Upptäckten ingår i, tänker man klimatsmart och drygar ofta ut kötträtter med till exempel baljväxter.

– Mums! säger Collin och lägger upp fler köttbullar på sin tallrik.

Norlandia Förskolor har länge lagt stort fokus på vällagad och hållbar mat och nyligen släppte de nyheten att samtliga av deras kök kommer att KRAV-certifieras. Det gör Norlandia Förskolor, med sina drygt 100 förskolor runt om i landet, till en av de enskilt största aktörerna på kedjenivå med KRAV-certifiering. I nuläget är cirka 75 kök certifierade.

– Redan innan certifieringen köpte vi stora andelar matvaror med miljö- och hållbarhetsmärkningar så som EU-ekologiskt och KRAV. Därför var det en självklarhet för oss att ta steget och KRAV-certifiera alla kök. Vi strävar efter att vara ledande i branschen när det framför allt gäller skolmat, säger Johan Hamberg, kost- och måltidsansvarig på Norlandia Förskolor. 

Han är glad över att arbetet med certifieringen äntligen har rotts i hamn. 2021 påbörjade Norlandia Förskolor ett pilotprojekt med mål om att KRAV-certifiera 20 av sina kök. Efter ett år lyckades de och gjorde sedan samma satsning på resten av köken. 

Barnen på förskolan ges ofta möjlighet att hjälpa till i köket och vara “minikockar”. Det är en del av Norlandia Förskolors måltidspedagogik. I arbetet kring mat utgår de från sitt prisbelönta koncept Mat med Smak. Med konceptet vill de etablera goda matvanor hos barn redan i tidig ålder och ge kunskap om matens betydelse för hälsa och välmående.

– Barnen uppmuntras till att testa nya smaker och de får lära sig om olika miljöaspekter, som till exempel matsvinn. Vi anställer duktiga kockar som lagar maten från grunden, säger Johan Hamberg.

Han berättar att förskolorna använder sig av gemensamma menyer som ska säkra god kvalité och hålla nere kostnaderna. Om Johan Hamberg får sia om framtiden för svenska skolkök tror han att det kommer finnas ett utpräglat hållbarhetstänk. 

– I framtiden tror jag att hållbarhet kommer vara en central del även i pedagogiken. Mycket handlar om att lära barn om vikten av att bland annat äta vegetariskt och ekologiskt så att de kan göra medvetna val som vuxna. 

Några nyfikna barn kikar fram i dörröppningen till matsalen. 

–  Vet ni vad det blir för mat idag? säger Johan Hamberg och lyfter på kantinslocket så att de kan skymta innehållet.  

–  Köttbullar! ropar barnen unisont och ler som solar.

Läs mer om Norlandia Förskolor och deras måltidskoncept Mat med Smak

 

Dela sidan