Nyheter

Nu finns Nationella riktlinjerna för ekologisk produktion även digitalt

22 jun, 2021

hero_havrefalt

Nationella riktlinjerna är branschens tolkning av hur EU:s lagstiftning för ekologisk produktion ska tillämpas i Sverige. Nu har riktlinjerna lanserats i en digital utgåva, som man kan ta del av i både mobil och på dator. Arbetet med digitala utgåvan har utförts av KRAV.

I de Nationella riktlinjerna sammanförs de mest aktuella reglerna från olika delar av EU:s förordningar för ekologisk produktion till en lättöverskådlig beskrivning. Ett arbete som Jordbruksverket ansvarar för.

Som en del i Jordbruksverkets åtgärdsplan för att öka konsumtion och export av ekologiska livsmedel har de Nationella riktlinjerna för ekologisk produktion nu utvecklats och fått en digital utgåva. Tillgänglighet och enklare navigering har varit ledord i arbetet med den digitala utgåvan.

Här (nationellariktlinjer.ekofakta.se) hittar du den senaste utgåvan av riktlinjerna både för mobil och på dator. Utgåvan är sökbar och det går snabbt att navigera mellan riktlinjer, bilagor, definitioner och externa referenser. Från digitala utgåvan kan man också ladda ner utgåvan som en pdf-fil.

Arbetet med Nationella riktlinjerna är kopplat till den nya EU-förordning för ekologisk produktion som träder i kraft vid årsskiftet 2022. De nya riktlinjerna kommer då att läggas in i den digitala utgåvan, som tills vidare består av de nuvarande riktlinjerna.

Hitta snabbt till riktlinjerna

För att snabbt och enkelt hitta till Nationella riktlinjer i mobilen, kan man spara publiceringen som ett bokmärke i mobilen eller surfplattan.

Gör så här: 

Android 

  • Surfa in på nationellariktlinjer.ekofakta.se
  • Klicka på menysymbolen till vänster om adressfältet så kommer en meny upp.
  • Välj ”Lägg till genväg på hemskärm” på menyn. Bokmärket hamnar då som en ikon på telefonens skrivbord.

iOS 

  • Surfa in på nationellariktlinjer.ekofakta.se
  • Längst ner i mitten finns en ikon som ser ut som en rektangel med en uppåt pekande pil. Klicka på den.
  • När det kommer upp en ny ruta, klicka på ikonen som ser ut som en ruta med ett plustecken i, ”Lägg till på hemskärmen”.

Om Nationella riktlinjer

Projektet Nationella riktlinjer leds av KRAV, LRF och Ekologiska Lantbrukarna, och finansieras genom Jordbruksverkets åtgärdsplan för ekologisk produktion och konsumtion. Arbetet leds av en styrgrupp där även Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel ingår. Ekologiska Lantbrukarna är projektledare för arbetet.

Dela sidan