Reportage

”Vi gör skillnad genom vilka råvaror vi väljer”

18 jun, 2020

Det hela började år 1977 i en liten lokal i stadsdelen Lunden i Göteborg, där folk stod i kö för att köpa glass och sorbet. Hemligheten med glassen var att den smakade precis som den var framställd, hemgjord. År 2009 tog Katarina Mild och maken Håkan över företaget, och i samband med detta KRAV-certifierade de också verksamheten.

Fabriken där glassen tillverkas är belägen i Göteborg, och precis intill den ligger deras eget glasscafé. Utöver detta har de ett hundratal cafékunder runt om i landet som säljer den. Namnet Lejonet & Björnen kommer från det lejon som finns på Göteborgs stadsvapen och grundarens son, berättar Katarina Mild.

Det centrala i Lejonet & Björnens verksamhet är att råvarorna ska vara naturliga, noggrant utvalda, och främst från komma från lokala, regionala och nationella leverantörer. Det här grundläggande hållbarhetstänket gjorde KRAV-certifieringen till en självklarhet.

– För oss är inte KRAV ett krav, utan det handlar om att ta ansvar. Vi gör skillnad genom vilka råvaror vi väljer. Därför var det självklart när vi tog över Lejonet & Björnen för elva år sedan att vi skulle utveckla KRAV-märkta glassar, säger Katarina Mild.

Hon fortsätter:

– Hela vårt KRAV-märkta sortiment är utan tillsatser. Vi lagar våra glassar enbart på riktiga råvaror och helt utan färgämnen. I den ekologiska blåbärsglassen är det riktiga blåbär istället för arom och vaniljblandningen i vaniljglassen kokas i glassfabriken på riktiga vaniljstänger.

”Att äta KRAV-märkt är bättre för oss människor”

Katarina Mild menar också att deras arbetssätt kan göra skillnad i flera viktiga frågor, som hänsyn till såväl människor och miljön som djur.

– Basprodukterna i vår glass – mjölk, smör, grädde och ägg – kommer från djur. Därför är det A och O att djurhållningen är bra. Att äta KRAV-märkt är också bättre för oss människor, det känns skönt i hela kroppen, säger hon.

Väljer du KRAV-märkt glass får du

  • KRAV-märkt mjölk/grädde från kor som har fått vara ute och beta mycket gräs. Från kor som fått KRAV-märkt foder, odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Att inte använda naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel leder i sin tur till renare vattendrag och på KRAV-ekologiska odlingar blir det fler arter av växter, fåglar och pollinerare.
  • KRAV-märkta ägg från hönor som har fått gå ute i gröngräset och picka och bada sandbad. De har utfodrats med KRAV-märkt foder.
  • KRAV-märkt socker från odlingar där inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts.
  • KRAV-märkt kakao och vanilj från odlingar där inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts och som har kontrollerats enligt KRAVs regler för schyssta arbetsvillkor.
  • KRAV-märkta bär som är ekologiskt odlade eller har plockats på godkända områden med skyddszon till föroreningskällor och där det KRAV-certifierade företaget till exempel ska försäkra sig om att plockarna har säkra och hygieniska boendeförhållanden.

Läs mer om KRAV-märkt glass och se lista över glassar

Dela sidan