Reportage

Månadens KRAV-bonde: Joacim & Fiona på Bramleys gårdar

26 feb, 2024

Joacim & Fiona (OKad av Joacim)-1708590154

Bland äppellundarna i Skaraborg finns en av Sveriges största KRAV-certifierade äppelodlingar. Bramleys gårdar drivs av Joacim Holgersson och hans fru Fiona – idag har de fyra gårdar med nästan 40 000 träd och 100 olika äppelsorter. På skörden producerar de KRAV-märkt must.

På Bramleys gårdar i Lidköping odlas nästan endast frukter som förädlas till must, juice och upp till 40 andra sorters alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. När vi pratar med Joacim är äppelplockarsäsongen precis över.

Joacim Holgersson plockar äpplen på Bramleys gårdar, som han driver tillsammans med hans fru Fiona. Det ekologiska tankesättet är centralt för paret.

Det har varit full rulle hela hösten med plock eftersom vi har en så stor produktion, men mycket kan vi göra med maskin. Vi tar in äpplena extra tidigt för att de ska vara mindre söta och extra syrliga, säger Joacim. Att starta äppelodlingar i Sverige var dock inte alltid det självklara valet för paret. Det fanns även drömmar om vingårdar i Frankrike eller Sydafrika.

– Sverige var närmre hem för oss båda. Dessutom såg vi ett hål i marknaden för ekologisk äppelodling, särskilt i större skala, säger Joacim.

Både Joacim och Fiona är uppvuxna på gård och namnet Bramleys kommer från just Fionas barndomshem i England. De två träffades när Joacim arbetade med vininköp i England. Idag kan han utnyttja sina förvärvade dryckeskunskaper inom produktionen av must, glögg och cider som produceras på gårdens ekfat.

Äpplena som skördas på Bramleys gårdar används till att producera KRAV-märkt äppelmust under varumärket Bramleys must.

ingenting går till spillo

Det ekologiska tankesättet är centralt för Bramleys gårdar och har varit det sen start. Det innebär bland annat att frukten odlas ekologiskt, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

– Jag tror på eko och närproducerat och har själv ätit det så länge jag kommer ihåg. Det var helt naturligt att vi skulle bli eko-odlare men man får inte förlora sig i drömmar om träd och fåglar. Det är viktigt att vara praktisk, även för ekologiska bönder, om man ska kunna få fram ett rimligt pris, säger Joacim.

En viktig del av verksamheten är, enligt Joacim, hur de hanterar svinn i produktionen.

– Vi gör flera produkter av varje frukt och använder varje del om vi kan. Det som blir över av äpplenas pulpa blir äppelvodka, till exempel. Det är också ett sätt att dra ned priset för varje frukt, ta vara på produkten och slänga så lite som möjligt, säger han.

På Bramleys gårdar har Joacim och Fiona nästan 40 000 träd och 100 olika äppelsorter.

Hundra sorters äpplen

När Joacim får frågan om vilken av produkterna som är hans favorit svarar han att den ännu inte är skapad.

– Den letar jag fortfarande efter! Jag har väldigt svårt att göra produkter som jag inte tycker om. Måste jag välja så blir det must gjord på ribston, men jag tycker om all must gjord på omogna äpplen. De är så syrliga.

Ribston är en av nästan hundra äppelsorter på gården. Vissa av dem är äldre, sällsynta, svenska varianter som Joacim experimenterar med. De har även framtida planer för den asiatiska busken Rosenkvitten.

– Förra året planterade vi runt 6 000 buskar rosenkvitten och 3 000 till i år. Buskarna är planterade på obesprutad mark och ska bli KRAV-certifierade så småningom. KRAV-certifierade rosenkvitten är vi fortfarande ganska ensamma om i Sverige, säger Joacim.

Rosenkvitten är besläktad till äppelträdet och har länge använts i Japan som prydnadsväxt, men på senare tid har även europeiska odlingar såsom Bramleys börjat plantera buskarna för dess fiberrika frukter. Den gula frukten har en säregen doft och ett mycket fast fruktkött som måste hanteras varsamt för lyckad plockning.  

Framtiden ser blomstrande ut på bramleys

När det kommer till framtiden hoppas Joacim på att intresset för äppelcider ska öka bland konsumenter.

– Det ska bli spännande att se vad svenskarna tycker om en äkta, traditionell svensk cider. Till och med sommelierna har fått upp ögonen för det. Vi ska också släppa en äppellikör nästa år som är lagrad på ekfat.

Sommaren 2023 var både rekordtorr och regnig, en tuff tid för många lantbrukare.

– Det har varit ett annorlunda år men det är det faktiskt varje år. Det är därför man är lantbrukare och ibland får man bita i det sura äpplet och vänta på nästa år. Det har också varit tuffare för andra än det varit för oss. Vi har haft en kort blom i år men ändå fått ett utfall på 80-90% skörd.

Det ekologiska tankesättet är centralt för Bramleys gårdar. Frukten odlas utan naturfrämmande bekämpningsmedel vilket bidrar till den biologiska mångfalden på gården.

Följ Bramleys på deras Facebook och Instagram

Fakta

  • Det finns cirka 3 550 KRAV-bönder som producerar KRAV-märkt frukt och grönt, spannmål, kött och mejeriprodukter. Ni möter dem i vår reportageserie Månadens KRAV-bonde.

Dela sidan