Pressmeddelanden

Rudanskolan i Haninge vann KRAVs hållbarhetspris 2022

22 sep, 2022

Rudanskolan i Haninge vann KRAVs hållbarhetspris 2022

Rudanskolan i Haninge har utsetts till vinnare av KRAVs pris “Årets hållbara offentliga restaurang”. Vinnaren korades 20 september i Helsingborg på White Guide Junior-galan, som i år firar 10 år.

Juryns motivering till 2022 års vinnare löd: ”För att ni bevisar att det går att laga exceptionellt hållbar mat från grunden, till många! Ett kök som visar vägen mot framtiden – och den är lysande grön.”

– Det känns fantastiskt att vi på Rudanskolan blivit tilldelade priset. Vi startade vårt skolkök för bara två år sedan, och det känns roligt att vi kommit långt på så kort tid. För oss känns det också extra viktigt att kunna erbjuda våra elever bra mat då vi finns i ett mångkulturellt och socialt utsatt område, säger Josephine Wallenberg, rektor på Rudanskolan.

Rudanskolans restaurang siktar på att erbjuda ekologiska råvaror, och använder bara MSC-märkt fisk. Skolan har också en till två vegetariska dagar i veckan.

Priset Årets hållbara offentliga restaurang delas ut till både KRAV-certifierade restauranger och till andra aktörer med starkt hållbarhetstänk. Andelen ekologiskt vägs in i bedömningen men även arbetet med matsvinn och insatser för att höja kunskapen hos lärare och elever om matens klimat- och miljöpåverkan. KRAV arbetar för att fler offentliga restauranger ska KRAV-certifiera sig och tror att hållbarhetspriset kan bidra till att väcka ett sådant intresse.

– White Guide Junior sätter ljuset på alla hållbarhetsaspekter inom den offentliga gastronomin och bidrar till en större kunskap och ett större intresse för dessa frågor hos dem som idag driver utvecklingen av den offentliga maten, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.

Offentliga kök kan KRAV-certifieras på flera olika nivåer för att visa matgästerna hur mycket av restaurangens mat som är tillagad av hållbara råvaror. Ju större andel hållbara råvaror, desto högre nivå.

– Såklart skulle vi vilja KRAV-certifiera oss. Vi har som sagt nyligen startat upp och lagt mycket kraft och energi på vår skolrestaurang. Vi kommer snart att nå full kapacitet, och då känns det också kul att tänka på nästa steg, säger Josephine Wallenberg.

Läs mer om White Guide Junior på whiteguidejunior.com


Kontakt:

Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV, 070-311 05 70Ladda ner som pdf

Relaterat innehåll

Dela sidan