Reportage

Månadens KRAV-bonde: familjen Alzoubi

30 okt, 2023

Herobild-1698307800

Familjen Alzoubi kom till Sverige från Syrien 2015 och har sedan 2017 drivit gården Alzoubi Farm i Olofstorp strax utanför Göteborg. Där blandar familjen syriska traditioner med svenska tankesätt och odlar mer än 40 olika sorters grönsaker, frukter och bär.  

Gården drivs av paret Ahmad och Haifa Alzoubi med hjälp av deras äldre söner: Abdulmajid, Abdulhakim och Yousef. Yngst på gården är femtonårige Abdulahi och elvaårige Saafa. I hemstaden Dar’a i Syrien drev Ahmad ett lantbruk med upp till 30 000 höns på 100 hektar mark som brukades ekologiskt.

När familjen anlände till Sverige så saknade de lantbruket och fick då höra från en bekant att Göteborgs stad skulle satsa på nya lantbrukare. De ansökte om mark via projektet “Stadsnära odling” och blev beviljade mark som länge hade legat obrukad. Att odla ekologiskt var en självklarhet för Ahmad och Haifa och när de får frågan om de funderade på att odla konventionellt så erkänner sonen Abdulhakim att de knappt vet hur man gör det. 

– Vi odlar ekologiskt och utan bekämpningsmedel för det är så vi alltid har gjort. Det är på det sättet vi har gjort det i generationer, säger Abdulhakim. 

Gården har varit ekologiskt brukad sedan familjen startade lantbruket, och KRAV-certifierad sedan 2022. Det innebär att allt är odlat utan naturfrämmande bekämpningsmedel och utan konstgödsel. 

En del av familjen Alzoubi: (fr. v.) Haifa Alzoubi med sönerna Yousef, Abdulhakim och Abdulmajid.

Hela familjen hjälper till 

Abdulmajid och Abdulhakim har båda gått utbildningen Market Gardener hos Naturbruksförvaltningen på Angereds gård i Göteborg för att lära sig mer och bidra till familjens företag.  

– Vi ville utbilda oss för att hjälpa baba. Jag hade först inte tänkt att jobba heltid på gården men efter att ha hjälpt till lite så blev det mer och mer, säger Abdulhakim. 

Trots allt hårt arbete så kommer familjen alltid först, enligt Abdulhakim. 

– För oss handlar det inte om pengarna. Det handlar om att jobba hårt tillsammans med familjen. På det sätt vi alltid gjort. Vi har varit bönder i generationer tillbaka så det känns bra att fortsätta den traditionen i Sverige, säger Abdulhakim. 

– Jag gillar att känna mig nära naturen och arbeta tillsammans med familjen. Vi känner oss alla nära varandra, säger han.

Sonen Abdulahi (t. v.) plockar KRAV-ekologiska jordgubbar på familjens gård.

Ständig utveckling 

Gården har varje år utvecklats både vad gäller produktion och yta. Familjen har som ambition att sälja sina frukter och grönsaker över hela närområdet och levererar till lokala ICA-butiker och flera REKO-ringar.

– Det har varit svårt att börja men efter 2020 startade allt på riktigt. Vi utökar odlingen varje år. Vi börjar nog få för mycket grönsaker, säger Abdulhakim med ett skratt. 

Nästa år ser familjen fram emot att utöka sina växthus för odling av vattenmelon. Inför 2024 letar de dessutom efter att anställa utanför familjen för första gången.

Frukterna och grönsakerna säljs i Alzoubi Farms gårdsbutik, i lokala ICA-butiker och via REKO-ringar i närområdet (bland annat REKO Chalmers, Backaplan, Majorna, Partille, Floda, Lerum, Kungälv).

Följ Alzoubi Farm på Instagram

Gården syntes nyligen på kanalen “Hej hej Sverige” i ett reportage om hur odling kan främja integration.

 

Dela sidan