Forskning om Klimat
Ekologisk produktion kan ge både positiva och negativa bidrag till klimatet. Positivt är till exempel att ekologisk produktion genom stallgödsling och hög andel vallodling ökar mullhalten i marken, så att den kan binda koldioxid från luften. Positivt är också att inte konstgödselkväve används. KRAV har dessutom 37 regler som bygger på forskning, för att minska utsläpp av växthusgaser. Ett exempel är regler för att fodret ska utnyttjas väl, vilket ger bra tillväxt i djuruppfödningen som därmed gynnar klimatet. Men när det gäller jämförelser i stort mellan hur ekologiskt kontra konventionellt jordbruk påverkar klimatet, så har forskarna ofta svårt att peka ut något av systemen som det bästa i alla avseenden. Vad som är bra respektive dåligt för klimatet beror bland annat på hur mycket som produceras och om det gäller djurproduktion eller växtodling.
Av en rapport från juni 2020, Lantbruket och klimatet. Ett helhetsgrepp, utgiven av Ekologiska Lantbrukarna, framgår att Sverige kan halvera sin klimatpåverkan genom att använda kvävesnåla och kolinlagrande metoder som tillämpas i det ekologiska jordbruket, bland annat vallodling. Rapporten fokuserar på behovet av att minska tillförseln av kväve, framförallt nytt kväve som förs in i systemet via konstgödsel. Den kraftiga ökningen av tillförsel av kväve bidrar nämligen till ökade utsläpp av den mycket starka växthusgasen lustgas.
Rapporten Ekologisk produktion och klimatpåverkan – En sammanställning av kunskapsläge och framtida forskningsbehov, publicerad 2013, redogör för vad forskningen säger om de båda odlingssystemen. Författarna anser att det är mycket svårt att dra generella slutsatser av jämförelser mellan ekologisk och konventionell produktion. De sammanfattar det så här:
- När det gäller klimatpåverkan per hektar – fördel ekologiskt
- När det gäller klimatpåverkan per kg produkt – mycket stor variation för olika produkter men i stort sett oavgjort. (Orsaken till det är att ekologisk odling kan ge lägre avkastning per ytenhet.)
- Klimatpåverkan per kg produkt med kolinlagring beaktad under förutsättning att kolet stannar i marken – fördel ekologiskt för animalieprodukter, oklart för vegetabilier.
- Klimatpåverkan per kg produkt med hänsyn tagen till hur mycket mark som används och att bioenergi som ersätter fossila bränslen produceras på mark som blir över – fördel konventionellt.
I rapportens slutsatser skriver författarna:
Men ekologisk produktion bygger på ett antal principer som tar sig uttryck i ett regelverk, vilket skapar specifika förutsättningar för det ekologiska jordbrukets möjligheter att minska sina växthusgasutsläpp.
