Nyheter

Kyckling med rött ljus får ok under 2022

3 mar, 2022

hero_kyckling_helgrillad-1646321461

KRAV har tillfälligt ändrat sina regler så att det under 2022 blir tillåtet för KRAV-certifierade restauranger att servera konventionellt producerad svensk kyckling. Detta är annars förbjudet eftersom den svenska kycklingen har fått rött ljus i WWF:s Köttguiden, och KRAVs nya regler utgår från omdömena i Köttguiden.

Enligt en av KRAVs nya regler för restauranger är omdömena i WWF:s Köttguiden avgörande för vilka animaliska produkter som får serveras på KRAV-certifierade restauranger. Kött eller ost som får rött ljus i Köttguiden får inte serveras där. I den uppdaterade Köttguiden som kom i november 2021 fick endast KRAV-märkt kyckling grönt ljus, som en rekommendation till konsumenter om det bästa val de kan göra. Gult ljus – som WWF anser bör väljas sällan och med försiktighet – fick övrig ekologisk kyckling, klimatcertifierad kyckling från Svenskt Sigill samt kyckling från Auvergne i Frankrike märkt Label Rouge. Enligt KRAVs regel är kycklingar som fått grönt och gult ljus i Köttguiden tillåtna att serveras i KRAV-certifierade restauranger. Utbudet är dock litet av såväl KRAV-märkt kyckling som kyckling som har fått gult ljus.

Den svenska konventionellt producerade kycklingen däremot fick rött ljus i senaste Köttguiden, vilket betyder att den utan en ändring av KRAVs regel inte skulle få serveras i en KRAV-certifierad restaurang. KRAV uppskattar det arbete som WWF gör för att uppmärksamma hur djurvälfärden kan förbättras i till exempel kycklingproduktionen. Det kan dock bli problem för restauranger att omedelbart ta bort konventionell svensk kyckling från serveringen, och svårt att ersätta den med KRAV-märkt kyckling eller med kyckling som har fått gult ljus i Köttguiden.

För att lösa detta akuta problem har KRAVs styrelse beslutat om en tillfällig ändring av regeln så att det blir tillåtet att använda svensk konventionell kyckling under 2022, för att ge tid åt restaurangerna att hitta en mer långsiktig lösning. Ändringen genomförs efter att förslaget har remitterats till KRAV-certifierade restauranger, kontrollföretag och KRAVs medlemmar, där 70 procent av de svarande ansåg att KRAV bör göra denna tillfälliga regeländring.

Den tillfälliga regeländringen gäller från och med 18 februari 2022, och har skrivits in i KRAVs regler.

Dela sidan