Kampanjer

Titta efter KRAV-märket under EKO-september!

23 aug, 2023

Kampanjbild Ekoseptember-1693463050

När du handlar under Eko-september, välj ekologiskt och KRAV-märkt. bidrar du till sju stora vinster som gör skillnad för djuren, naturen och människorna. Samtidigt stöttar du våra viktiga lantbrukare!

I årets kampanj för EKO-september möter du två av våra engagerade KRAV-certifierade lantbrukare, Gunilla ochr. KRAV-märkt mat kostar ibland lite mer än annan mat, det beror att det är mer tidskrävande och kostsamt att producera hållbart. Du är med och förbättrar världen genom dina matval och stöttar viktiga mervärden som biologisk mångfald och bättre djurvälfärd, och fem till som du kan läsa om längre ner.  

Här ser du Pär Eklund i sitt prunkande växthus, och Gunillas fina kor ute på bete.
       

7 stora vinster med ekologiskt – titta efter KRAV-märket!

 1. Biologisk mångfald
  På ekologiska gårdar finns det i genomsnitt 50% fler arter av växter och pollinerare som humlor och bin.
  Läs mer
 2. Extra god djurvälfärd
  Beta, böka och sprätta extra mycket. Gå ut i regn och solsken. Inga omöjliga krav! Djur på eko-gårdar får dessutom mest ekologiskt foder – ofta från den egna gården.
  LÄS MER
 3. Inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel
  På ekologiska gårdar används inga naturfrämmande bekämpningsmedel som kan spridas i naturen och hamna i maten vi ska äta.
  LÄS MER
 4. Ingen konstgödsel
  Djurgödsel och växtrester istället för klimatskadlig konstgödsel bidrar till bördiga, näringsrika matjordar som myllrar av liv.
  LÄS MER
 5. Mat utan onödiga tillsatser
  Enligt eko-reglerna är det inte tillåtet att använda syntetiska färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel eller sötningsmedel. Inte heller någon ohållbart producerad palmolja. God middag!
  LÄS MER
 6. Bördiga jordar
  I KRAV-certifierade odlingar är det viktigt att bevara markens bördighet. Därför använder KRAV-bonden inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Och istället för att använda klimatskadlig konstgödsel använder de främst djurgödsel och växtrester för att bygga bördiga, näringsrika matjordar som myllrar av liv.
  LÄS MER
 7. Friskt vatten
  Vatten är förutsättningen för allt liv. Rent vatten, dvs. Ekologiska lantbrukare odlar utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel som kan sprida sig till grundvattnet.
  LÄS MER

7 stora vinster. Ett val. Det är helt enkelt eko.

Här hittar du KRAV-märkt

Använd tjänsterna under ”Hitta KRAV-märkt” och sök bland restauranger, gårdsbutikeräppelodlare med mera.  

KRAV är ekologiskt, och mer därtill

För många konsumenter är ökad biologisk mångfald, extra god djurvälfärd och liten klimatpåverkan viktigt. Att välja KRAV-märkt innebär inte bara att varan producerats på ekologisk grund, utan dessutom med extra höga krav på djuromsorg och insatser för miljöarbete och biologisk mångfald. KRAV har även regler för arbetsvillkor och klimat – till exempel krav på förnybar el, och rätt till organisering  vilket EU-eko inte har. Helt enkelt en hållbarhetsmärkning för dig och planeten. 

KRAV-märkta restauranger

KRAV har inte bara regler för hur maten produceras, utan även för hur maten ska hanteras i hela kedjan och inte minst för hur restauranger ska drivas hållbart. Därför finns det en KRAV-märkning för restauranger på fyra olika nivåer. 

Om kampanjen

Under Eko-september kraftsamlar hela livsmedelskedjan och ideella organisationer för att tillsammans erbjuda mer information och ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Bakom Eko-september står organisationerna Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna och Sveriges Konsumenter. Under hela september tipsar KRAV om KRAV-märkta produkter, gårdsbutiker, restauranger med mera, för att det ska bli lättare för dig att äta bättre! Kampanjen är finansierad av Jordbruksverket och är en av åtgärderna som finns med i Jordbruksverkets Åtgärdsplan för att öka produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel. Åtgärdsplanen har tagits fram på uppdrag av regeringen i samarbete med myndigheter, företag och organisationer i hela livsmedelskedjan. Här finns åtgärdsplanen.

Hitta KRAV-märkta restauranger

Sök efter KRAV-märkta restauranger i vår databas!

Hitta gårdsbutiker

I vår gårdsbutikguide hittar du gårdsbutiker över hela landet som säljer KRAV-märkta godsaker. Passa på att besöka en nu i skördetider!

Hitta KRAV-märkta äppelodlare

I KRAVs äppelguide hittar du KRAV-märkta äppelodlare uppdelat på län.

Dela sidan