Se uppdaterad nyhet: KRAV har infört nya regler för jord och växtnäring
I början av sommaren 2020 kom rapporter om att det kunde finnas rester av kemiska bekämpningsmedel i KRAV-märkt växtnäring, sedan fritidsodlares grönsaksplantor hade slutat växa och börjat skrumpna. I mitten av april 2021 kom signaler om att en typ av KRAV-märkt tomat- och chilijord för fritidsodlare hade orsakat samma typ av missväxt. Nu gör KRAV en översyn av sina regler för växtnäring och andra produktionshjälpmedel. Målet är att förebygga att produkter med liknande problem kommer ut på marknaden, och att kunna stoppa försäljningen om de skulle göra det.
Några av de växtnäringsprodukter som orsakade problemen 2020 har producenterna dragit tillbaka från marknaden inför denna odlingssäsong, och den som producerar tomat- och chilijorden har stoppat den försäljningen.
Allt sedan de första misstankarna om kemikalierester i växtnäring dök upp sommaren 2020, har KRAV tillsammans med de oberoende certifieringsorganen (kontrollföretag) och producenterna arbetat för att klarlägga orsaken till problemen och för att undanröja dem. Vi kommer också att se till att en noggrann undersökning görs av tomat- och chilijordens innehåll, för att se vad som ligger bakom den rapporterade missväxten.
Godkänd för ekologisk odling
Växtnäring tillhör de produktionshjälpmedel (jordblandningar, jordförbättrings- och gödselmedel) som är KRAV-märkta och godkända för ekologisk odling, men de är inte ekologiska. Detta markeras med ett särskilt KRAV-märke på förpackningarna, en pil med texten ”Godkänd för ekologisk odling”. Enligt EU:s förordning och även enligt KRAVs regler är det endast livsmedel och foder som kan certifieras som ekologiska eller KRAV-ekologiska. Skillnaderna mellan KRAV-märkt och konventionell växtnäring och andra produktionshjälpmedel är dock omfattande.
När det gällde växtnäringsprodukterna, kontaktade KRAV sommaren 2020 de företag som hade tillverkat och sålt dem, och många stoppade försäljningen under tiden som produkterna utreddes. KRAV ville se problemet ordentligt genomlyst och få klarhet i vilket eller vilka bekämpningsmedelsrester det handlade om, hur de hade hamnat i växtnäringsprodukterna och vilka KRAV-märkta växtnäringsprodukter som eventuellt hade orsakat problem hos odlare.
I undersökningarna av växtnäring fann man rester av klopyralid, en aktiv substans i växtskyddsmedel som under vissa villkor får användas för att bekämpa örtogräs i konventionella odlingar av bland annat sockerbetor. Enligt EU:s och KRAVs regler får man använda konventionella växtrester och biprodukter från livsmedelsindustrin i KRAV-märkta produktionshjälpmedel, på grund av bristen på ekologisk växtnäringsråvara. Därför drog man slutsatsen att kemikalieresterna i växtnäringen kom från vinass, en konventionell restprodukt från sockerindustrin som är rik på näringsämnena kalium och kväve, och som ibland används i KRAV-märkt växtnäring.
Producenternas ansvar
Även om det är tillåtet att använda restprodukter från konventionell produktion i KRAV-märkta produktionshjälpmedel, är det inte acceptabelt att KRAV-märkta produkter kontamineras av kemikalier från konventionellt jordbruk. Ytterst är det producenterna av de KRAV-märkta produkterna som är ansvariga för innehållet och för att kontrollera att produkten inte innehåller ämnen som kan skada den odling den är avsedd för. Men KRAV gör nu en översyn av sina regler för växtnäring och andra produktionshjälpmedel. Målet är att förebygga att produkter med liknande problem kommer ut på marknaden, och att KRAV ska kunna stoppa försäljningen om de skulle göra det. De nya reglerna kan komma att gälla från och med 2022.
Läs mer nedan
- Detta gäller för KRAV-märkt jord- och växtnäring
- Kemikalier i växtnäring
- Misstänkta kemikalier i tomat- och chilijord
- KRAVs åtgärder
- Kontroll av KRAV-certifierade produktionshjälpmedel
- Frågor och svar om KRAV-märkt jord
- Frågor & svar om KRAV-märkt växtnäring