Pressmeddelanden

KRAVs Ekobarometer: Ost och offentlig sektor går bra

26 apr, 2023

KRAVs Ekobarometer: Ost och offentlig sektor går bra

Sverige är fortfarande bäst i världen på ekologiska inköp till offentlig sektor. Och försäljningen av KRAV-märkt ost ökade markant under 2022 både i värde och volym. Det visar KRAVs ekobarometer som lanseras i dag.

– Även om vi har ett tufft år bakom oss med skenande inflation och höga matpriser, så finns det ljusglimtar när det gäller KRAV-märkta livsmedel. Försäljningen i matbutiker har sjunkit, men vissa produkter som ost och kyckling har gått bra, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Offentliga ekoinköp till skolor, äldreomsorg och sjukhus har också gått bra. Även om andelen ekologiska inköp minskade något under 2022, utgör offentliga ekoinköp en viktig bas för den ekologiska konsumtionen som skapar trygghet för de lantbrukare som satsar på ekologisk produktion.

Totalt sett minskade försäljningsvärdet av KRAV-märkta livsmedel i dagligvaruhandeln med 4 procent under 2022, medan nedgången i såld volym var hela 13 procent, ett förhållande som kan förklaras av hög inflation med stigande priser.

– Om vi vill ha närproducerade och KRAV-märkta produkter, så måste vi köpa dem. De eko-bönder som inte får sälja sina produkter kan behöva ställa om till konventionell produktion, och det tar ofta flera år för dem att ställa om tillbaka till ekologiskt igen, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Samtidigt som det inom jordbruksproduktionen finns siffror som visar uppåt under 2022, som ökad areal för oljeväxter, fler grisar, värphöns och lamm, så visar statistiken att antalet KRAV-anslutna lantbrukare sjunker.

KRAVs Ekobarometer omfattar statistik till och med år 2022. Statistiken gäller försäljning via dagligvaruhandeln, ekologiska inköp till offentlig sektor och andra uppgifter som kan visa på utvecklingen av produktion och konsumtion för både EU-ekologiska och KRAV-märkta livsmedel.

KRAVs Ekobarometer

Kontakt:
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, carina.johansson@krav.se, 070-607 30 78

Pressbilder:
Bilder på KRAVs vd Emma Rung och bild på KRAV-märkt ost finns i KRAVs pressbildbank

Ladda ner som pdf

Dela sidan