I dag finns det cirka 3544 flitiga KRAV-bönder i Sverige och varje månad möter vi en av dem i vår reportageserie Månadens KRAV-bonde.
Äggproduktion, jordbruk, egenproducerad rybsolja, gårdsbutik och Air-bnb – familjeföretaget Jussö Ekogård i Småland har minst sagt många bollar i luften. Nästa år firar familjen Granefelt tio år som KRAV-certifierade.
– Vi tycker att det är viktigt att producera hållbar mat, det är vår drivkraft, säger Emma Granefelt, marknads- och butiksansvarig på Jussö Ekogård.
Sedan 1997 har Jussö Ekogård utanför Värnamo funnits i familjen Granefelts ägo. Under de första åren odlade Emma Granefelts föräldrar, Jenny och Johan Granefelt mestadels potatis som levererades till matbutiker och skolor i närområdet. 2004 tog de sig an ett större projekt, nämligen att starta konventionell äggproduktion med 20 000 höns. De minskade på potatisleveranserna och började istället odla mer spannmål. 2014 gick de över till att bli en ekologisk och KRAV-certifierad gård.
– Idag har vi 16 000 KRAV-certifierade höns som får gå fritt både inne och ute. Vi har en varierad växtodling på 200 hektar, där delar av grödorna går till hönsens foder. Dessutom odlar vi potatis som säljs i vår egen gårdsbutik och på rekoringar. Vi tillverkar även rybsolja av egenodlad rybs, säger Emma Granefelt som numera tagit över driften av gården.
Gårdsbutiken är obemannad och i den säljs bland annat ägg, potatis, honung och Jussös rybsolja. Även varor från flera lokala och svenska producenter går att hitta i butikshyllorna.
– Vi är väldigt noga med att vi inte ska ha några utländska produkter i vår gårdsbutik, vi tycker att det finns så pass bra svenska produkter och producenter. Helst ska det som ingår i vårt sortiment vara ekologiskt, säger Emma Granefelt.
Ett fritt jobb
Lantbrukardottern ställde sig bakom rodret på Jussö Ekogård för tre år sedan i samband med att mamma Jenny Granefelt tog över driften av sin föräldragård utanför Ängelholm i Skåne. Där bedrivs konventionell äggproduktion för 40 000 frigående värphöns och på gårdens KRAV-certifierade odlingsmarker växer bland annat åkerböna, raps, havre och vete.
Emma Granefelt börjar vanligtvis sin arbetsdag på Jussö med daglig tillsyn av hönsen. Därefter är det dags att plocka ägg. Det tar tre timmar att göra på egen hand och när alla ägg är plockade avslutar hon med att städa. Eftermiddagarna kan se lite olika ut men ofta ägnas de åt förberedelser till rekoringar, pyssel i gårdsbutiken eller potatispackning. Emma Granefelt får uppbackning av familjen med arbetet på gården och de har även en driftledare som ansvarar för växtodlingen.
Något som Emma Granefelt särskilt uppskattar med sitt jobb är friheten som det innebär att vara lantbrukare.
– Även om vi har tydliga ramar för saker som måste göras så kan jag styra över hur jag lägger upp mitt arbete. Jag har två små barn på fyra och fem år och det är fint att få tid med dem också. Sedan är det skönt att ha nära mellan hemmet och jobbet, säger Emma Granefelt och skrattar.
För den som letar efter sovplats på den småländska landsbygden finns ett Air-bnb på Jussö Ekogård. Det är en mysig lägenhet i ett 1800-tals hus med närhet till Stora Mosse nationalpark.
Hållbar mat i fokus
Många lantbrukare kan nog skriva under på att det är lite av en livsstil att driva en gård. När vi frågar vad det är som motiverar familjen Granefelt blir svaret tveklöst: att producera hållbar mat.
– I dessa tider pratas det mycket om självförsörjning och det vill vi vara med och främja. Det är viktigt att producera svensk hållbar mat så vi inte behöver importera så mycket på sikt.
Emma Granefelt berättar att KRAV-certifieringen är en av grundpelarna i verksamheten.
– KRAV-certifieringen är jätteviktig för oss och vi vill framhäva den. Vi jobbar för att våra djur ska ha det bra och leva ett så naturligt liv som möjligt och vi tror starkt på odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.
Det råder tuffa ekonomiska tider och Jussö Ekogård påverkas av att priset på inköpsvarorna fortsatt är höga i förhållande till vad de tjänar på sina produkter. Men familjen Granefelt är optimistiska och hoppas på goda etableringar i vårbruket och en god skörd i höst.
Hur ser framtiden ut på Jussö Ekogård?
– Vi har lite planer på att starta en bemannad gårdsbutik. Det skulle vara jätteroligt att få träffa kunderna och berätta om våra produkter och producenter. Vår uppfattning är att folk gärna handlar lokalt och att de vill veta var maten de äter kommer ifrån. Inom en snar framtid hoppas vi också på att kunna bli självförsörjande på el genom våra solceller. Vi strävar efter ett fossilfritt lantbruk.