Reportage

De valde KRAV för att få det bättre än bra

16 mar, 2021

hero_hagbylamm

– Vi vet hur våra lamm har haft det, och hur allt annat som vi säljer är producerat. Det känns bra, säger Jeanette Nordberg.

Hon och hennes man Jozef Schimmel driver Hagby gård utanför Uppsala, ett KRAV-certifierat jordbruk där djuren och odlingarna är en del av projektet att bevara och återställa kulturlandskapet på gården. 

Redan vid starten för tio år sedan valde de att KRAV-certifiera sin produktion.

– Vi vill ha det bättre än bra. Därför valde vi KRAV, säger Jozef Schimmel.

Bit för bit har de byggt upp en verksamhet med gotlandsfår, äggproduktion, grönsaksodling och köttkor av den gamla sällsynta rasen rödkulla. För några år sedan öppnade de en gårdsbutik, där kunderna betjänar sig själva och betalar med swish. Hösten 2020 startade de butiker både på gården och på internet för att sälja lammskinn. Och de tar regelbundet emot besök på gården av studenter och allmänhet.

– Det är viktigt för oss att visa hur vi jobbar och vad vi håller på med, säger Jozef Schimmel.

Det gäller även lamningen våren 2021, då gården tre söndagar i rad runt påsk tar emot besökare som får titta på nyfödda lamm och nykläckta kycklingar. På grund av den pågående pandemin kommer ett sällskap i taget att släppas in, endast besökare som är friska och alla måste förstås hålla avstånd.

Tackor samlar kraft för lamning

I en månad före lamningen har de dräktiga lammtackorna fått stå inne och samla krafteräta ett extra näringsrikt foder och bli klippta, för att vara i bra kondition och vid gott hull när det är dags.  

– Annars är fåren ute så mycket som möjligt året om. Det är KRAVs regler, och det är bra för djuren. De blir friskare av att vara ute mycket, säger Jozef Schimmel. 

En annan grupp av lamm kommer denna vår att skickas till slaktdet är höstlamm födda förra våren som har fått växa på sig över vintern. Det r att man på Hagby gård kan erbjuda sina kunder färskt lammkött till påsk från lamm som har gått ute och betat på sommarenSvenska KRAV-märkta höstlamm säljs annars vanligtvis frysta. 

Köttet säljer de själva

Efter slakten på ett KRAV-certifierat slakteri i närheten av gården, tas köttet tillbaka för att säljas i gårdsbutiken, via köttlådor som avhämtas på gården eller för att levereras till en butik och en restaurang. Josef Schimmel och Jeanette Nordberg säljer inte längre kött via slakteri – det lönar sig bättre att sälja själv, säger de. Och de märker ett ökande intresse från kunder att handla lokalproducerat kött.

– När de väl har smakat på vårt lammkött och känner att det smakar bra, så återkommer de och köper mer. Även om KRAV-märkt lammkött är lite dyrare, så äter många allt mindre kött och då är man kanske villig att betala lite mer, säger Jeanette.

När de väl har smakat på vårt lammkött och känner att det smakar bra, så återkommer de och köper mer. Även om KRAV-märkt lammkött är lite dyrare, så äter många allt mindre kött och då är man kanske villig att betala lite mer

Jeanette Nordberg

Det som fördyrar är bland annat kostnaden för att ha tillräckligt mycket mark så att de KRAV-märkta fåren och lammen kan rotera mellan olika hagar och få bra bete under utevistelsen, att djuren växer upp med så lite kraftfoder som möjligt vilket tar lite längre tid och att det blir dyrare att slakta på ett litet slakteri. Men det har fungerat bra på många sätt att satsa på lammuppfödning för familjen Schimmel, särskilt som allt arbete på gården ska kombineras med tre små barn.  

– Barnen kan vara med på ett helt annat sätt tillsammans med lamm än om vi skulle ha mjölkkorDet fungerar som ett gammaldags familjeföretag här, där alla hjälps åt utan anställda, säger Jozef Schimmel. 

Jeanette Nordberg och Jozef Schimmel med sin vallhund.

Eftersträvar balans i verksamheten 

Det är viktigt för paret Nordberg-Schimmel att skapa balans i sin verksamhetdärför tänker de inte skaffa fler än de 95 tackor eller 40 rödkullor som de nu har. Med fler djur skulle de behöva investera mer i maskiner och anställa arbetskraft. De kor och får de nu har räcker väl för att hålla gårdens marker med högt kulturvärde betade och öppna, medan Jozef och Jeanette sakta men säkert rustar de 19 byggnader som följde med den gamla herrgård som de har omvandlat till ett jordbruk. På några av gårdens tak har de låtit montera 600 kvadratmeter solceller, och uppfyller på så vis KRAVs regler om att anslutna företag ska satsa på förnybar energi. Satsningen gör gården självförsörjande med el på årsbasis 

– Jag tror på idén om att begränsa jordbrukens storlek till vad en familj själv kan sköta, säger Jozef Schimmel, som gärna sprider sina idéer och erfarenheter om KRAV-ekologiskt jordbruk som ambassadör för ekologiska bönders fack- och intresseorganisation Ekologiska Lantbrukarna.  

Ambassadörskapet har han tagit på sig av samma anledning som de tar emot besökare på Hagby gård: för att berätta för intresserade hur ett KRAV-certifierat jordbruk fungerar.  

– I maj kommer vi också som vanligt att ha ”lammsläpp” här på gården. Då sitter folk med sina barn i hagen när vi släpper ut lammen som då är ungefär en månad gamla. Det brukar bli väldigt trevligt, säger Jozef Schimmel. 

Dela sidan