Nyheter

Färga ägg hållbart i påsk

26 mar, 2021

Färga dina ägg med naturliga KRAV-märkta grönsaker, blad och bär till påsk så får du inte bara jättefina KRAV-märkta ägg utan också påskägg med både ägg och färg utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det är även ett kul sätt att ta tillvara på resterna från matlagningen eller sådant som börjar bli dåligt. Resultatet blir både snyggt och känns bra  

Dessa KRAV-märkta ägg har vi färgat med KRAV-märkta blåbär, KRAV-märkt kaffesump, skalen från KRAV-märkt gul och röd lök, KRAV-märkta lingon och KRAV-märkt babyspenat. För specifika nyanser får man experimentera lite, vilket är en perfekt pysselaktivitet i påsk.

Du behöver  

  • KRAV-märkta ägg 
  • KRAV-märkta färgstarka råvaror som blåbär, lökskal, lingon, babyspenat och kaffesump.  
  • Vatten 
     

Gör så här 

  1. Lägg en KRAV-märkt färgstark råvara i en kastrull med vatten 
  2. Låt koka upp och lägg sedan i dina KRAV-märkta ägg och låt dem koka så länge som du föredrar, beroende på om du gillar löst- eller hårdkokt.
  3. Lyft sedan ur äggen, spara vattnet och skölj äggen svala. Med t.ex. blåbär har nu äggen en fin ljusblå ton och med lökskal en djup orange-brun färg.  
  4. För ytterligare mönster kan man ta blåbären som kokat i vattnet, när de svalnat lite, och använda dem som små penslar att måla med rakt på äggen. Du kan också mosa dem mot ägget, och sedan skölja av dem i kallt vatten. Detta kan skapa riktigt fina mönster (se bild längre ner på sidan).

 

Möjligheterna är oändliga, knyter du några blad eller en bit tråd runt ägget innan färgning kan du få andra häftiga mönster. Du kan också lägga färdigkokta eller urblåsta ägg direkt ner i det svalnade färgvattnet och låta stå i allt från en timme till över natten för olika nyanser. 

Med blåbär får du en ljus ton när äggen kokat med i vattnet och en djupare färg efter en natt i blåbärsvatten i kylen. Färgning med lökskal ger äggen en djupare färg redan när du kokar dem i lökskalsvattnet, men om du lägger i äggen i svalnat lökskalsvatten en kort stund får de i stället en ljusare ton. Rödlök ger en djupare brun-orange färg medan gul lök ger en ljusare ton. Med kaffesump blir det en ljus ljusbrun ton och babyspenaten gav en grågrön nyans medan lingonen överraskade med en blågrå färg 

Bara fantasin sätter gränser. Finns det några fler KRAV-märkta produkter som du tror skulle ge fin färg, varför inte testa? Vi har hört att rödkål, rödbetor och te kan skapa fantastiska färger de också. Men tänk på att ta tillvara på allt!

Mer inspiration inför påsken och KRAV-märkt mat finns här

Dela sidan