Kommunerna bör ställa krav på att livsmedel som köps in till skolor, förskolor och äldreboenden är ekologiska och ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor. Det anser två av tre svenskar enligt en Sifoundersökning som beställts av KRAV.
– Varje dag serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kommunerna har stora möjligheter att driva på utvecklingen för mer ekologiska livsmedel. En ökad andel ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
Enligt handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till år 2030. Första halvåret i år upphandlade Sveriges kommuner i genomsnitt 39 procent ekologisk mat, enligt DKAB. Kommunerna i Örebro län ligger bäst till med i genomsnitt 48 procent.
Ekologiska metoder är grunden för hållbar livsmedelsproduktion, vilket bland annat innebär odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-certifieringen går mycket längre på flera områden med tuffare krav inom bland annat klimat, djurvälfärd och arbetsvillkor för dem som producerar varorna.
Två av tre svenskar anser att kommunerna ska ta ansvar för utvecklingen av ekologiska varor och ställa krav på ekologiska livsmedel i de egna verksamheterna, enligt en Sifoundersökning. Bland yngre kvinnor (under femtio) och anställda i offentlig sektor är andelen hela 8 av 10.
– Det är viktigt för oss alla att maten som serveras på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen är producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV-certifierade livsmedel är en garanti för att produktionen klarat de tuffaste hållbarhetskraven, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.
Kontakt:
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78,
carina.johansson@krav.se
Anita Falkenek, vd KRAV, 070-209 05 82,
anita.falkenek@krav.se
Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare,Restaurang och storkök på KRAV, 070-311 05 70,
staffan.carlberg@krav.se
Pressbilder:
Pressbilder på Anita Falkenek och genrebilder finns i vårt pressrum:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/krav
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo genom telefonintervjuer med 1000 svenskar under november 2019. På frågan ”Kommuner köper in livsmedel till olika verksamheter i kommunen, t ex förskolor och äldreboende. I vilken utsträckning tycker du att kommunerna bör ställa krav på att varorna är ekologiska (t ex KRAV-märkta) när de köper in dessa livsmedel?” svarade 67 procent att de håller med (angav 5-7 på en sjugradig skala). På frågan ”I vilken utsträckning tycker du attkommunerna bör ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor genom att ställa krav på att de livsmedel de köper in är ekologiska(tex KRAV-märkta)?”svarade 68 procent att de håller med (angav 5-7 på en sjugradig skala).
Om KRAV:
KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV har särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV är en ekonomisk förening som ägs av 26 medlemsföretag och organisationer.
Ladda ner som pdf