Nyheter

KRAV-certifierad restaurang öppnar lanthandel till följd av krisen

26 mar, 2020

hero_bakgarn_lanthandel

Den KRAV-certifierade restaurangen Bakgår’n tänker om och öppnar en tillfällig lanthandel för att stötta lokala leverantörer i och med coronakrisen.

– Vi gör detta för våra kämpar till leverantörer. Vi kommer fortsätta driva vår verksamhet i samma anda, men fokusera ännu mer på de lokala leverantörerna, säger Patricia Elkhouri som driver restaurangen.

Med ”Din lokala hållbara lanthandel” vill Bakgår’n stödja en hållbar utveckling genom att i första hand gynna en levande landsbygd, ekologiskt småskaliga produktioner och råvaror framtagna genom schyssta villkor. Här hittar man allt från nödvändiga basvaror till grönsaker, färdiga grillkassar och garnityr från den lokala KRAV-producenten Mia på Lilla Labäck.

Sedan 2009 driver hon och maken Stefan Saliba den KRAV-certifierade restaurangen Bakgår’n i centrala Lidköping. Råvarorna som maten tillagas på kommer till stor del från lokala gårdar och leverantörer, och kvalitet och djurens välbefinnande är den röda tråden i menyn.

– Vår miljöfilosofi på Bakgår’n är kort och gott att laga fantastisk mat i säsong och utgå från hållbarhet i hela verksamheten. Vi arbetar aktivt för att bidra till en hållbar utveckling, berättar Patricia.

Anpassar verksamheten med hållbarhetstänk

Men till följd av coronavirusets omfattning har flera nationella åtgärder som påverkar restaurangbranschen, och därigenom även Patricia Elkhouris verksamhet, vidtagits.

– Hos oss på Bakgår´n handlar det om att anpassa verksamheten och nå ut till gästen, för utan dem finns inte vi. Samtidigt vill vi poängtera att vi gör det med ett hållbarhetstänk, vilket försvårar arbetet i det priskrig som kan ha stor betydelse för vår egna verksamhets överlevnad, menar Patricia.

Bakgår’n blev certifierad i januari 2020 på nivå tre. Det betyder att minst 90 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter och minst 50 procent av dessa livsmedel ska vara KRAV-märkta.

Dela sidan