Nyheter

Ekokockens frasiga ägghalvor

12 mar, 2021

aggrecept_anders_webb

Fotograf: Andreas Hylthén

Det här receptet har tagits fram av Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020, exklusivt för KRAV inför påsken 2021Receptet är en kaxig variant på de populära ägghalvorna, där de klassiska räkorna har bytts ut mot babyspenat blandat med en variant på caesardressing, toppat med krispig bacon och riven lagrad prästost. 

Anders Johnsson hälsar: ”De här rackarna är farligt beroendeframkallande när dom äts helt nyfriterade.Själv tar han dem helst i en enda tugga.

Recept på frasiga ägghalvor med caesartopping

4 portioner

Picklade lökringar

  • 1 gul lök, KRAV-märkt
  • 0,3 dl äppelcidervinäger, KRAV-märkt
  • 0,6 dl råsocker, KRAV-märkt
  • 0,6 dl kallt vatten

Börja med de picklade lökringarna, de ska stå och dra i minst en timme

Skiva löken tunt på mandolin eller med kniv. Mixa äppelcidervinäger, råsocker och vatten med stavmixer tills allt löst upp sig. Slå blandningen över lökringarna, blanda runt och låt stå minst 1 timme.

”Caesarmajo”  

  • 1 dl majonnäs, KRAV-märkt
  • 50 g prästost, KRAV-märkt, riven
  • 1 msk dijonsenap, KRAV-märkt
  • 30 g kapris, KRAV-märkt, avrunnen och hackad
  • 1 vitlöksklyfta, KRAV-märkt/ekologisk, skalad och finriven
  • 0,5 pressad citron, ekologisk. Eller 1 msk citronjuice på flaska, KRAV-märkt

Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa med stavmixer 20 sekunder.

Caesartopping

  • 8 skivor bacon, KRAV-märkt
  • 100 g babyspenat, ekologisk
  • 50 g lagrad prästost, KRAV-märkt
  • 16 picklade lökringar, se ovan
  • 1 sats ”caesarmajo”, se ovan

Stek baconskivorna krispiga i en stekpanna, låt dem rinna av på papper och dela varje skiva i 2 bitar. Blanda spenaten med ”caesarmajon”.

Frasiga ägg

  • 5 ägg, KRAV-märkta
  • 0,5 dl vetemjöl, KRAV-märkt
  • 1 dl ströbröd, KRAV-märkt
  • olja till fritering
  • fritös eller digital termometer  

Koka upp vatten, lägg i 4 av äggen och koka i 6 minuter. Kyl äggen i kallt vatten, skala försiktigt och torka dem torra. Knäck det femte ägget i en liten skål, dubbelpanera de löskokta äggen på detta vis: rulla i mjöl, rulla i uppvispat ägg, rulla i ströbröd. Rulla varje lager så att äggen täcks ordentligt. Så här långt går det att förbereda äggrätten en stund i förväg, men äggen ska ätas nyfriterade. När det är dags att äta, friteras äggen i 170 grader varm olja i ungefär 1 minut. Dela sedan de friterade äggen med vass kniv.

Vid servering

Toppa varje ägghalva med en fin liten hög av caesarspenat-blandningen, 2 krispiga bitar bacon och 2 picklade lökringar. Riv över lagrad prästost. Servera direkt!

 

 

 

Mer om KRAV-märkt påskmat

Dela sidan