För första gången har forskare undersökt om kemiska bekämpningsmedel kan påverka humledrottningars förmåga att bilda kolonier. Försöket utfördes i laboratorium där humledrottningar utsattes för en neonikotinoid i halter som kan finnas i deras naturliga miljö.
Bekämpningsmedlet som är ett insektsmedel orsakade en 26-procentig minskning av antalet drottningar som bildade koloni. Forskarna menar att det ökar risken för utrotning av populationen. Försöket gjordes av forskare vid Royal Holloway University i London och University of Guelph i Kanada.
Humlekolonier är ettåriga för de flesta arter. Drottningen övervintrar och tidigt på våren bildar hon en koloni. Det är ett känsligt stadium i humlornas årliga livscykel, då allt beror på om drottningen överlevt och har möjlighet att starta en koloni. Samtidigt är det då som hon kan hämta föda från exempelvis blommande raps. På många håll i världen kan denna gröda vara behandlad med neonikotinoider.
Humlor är viktiga pollinerare som minskar i antal i global skala. Forskarna påpekar att neonikotinoider är den mest spridda typen av pesticider i världen. Inom EU får neonikotinoider inte användas i grödor som är lockande för bin, men det finns möjligheter för dispens. En rad förordningar som reglerar användningen finns nu också i Nordamerika.
Källa: