Går det verkligen att laga ekologisk, välgjord mat på ett äldreboende – med befintlig budget? Det är kökschefen Karoline Nordefors ett levande bevis på – här är köket inte bara KRAV-certifierat utan lyckas dessutom sätta guldkant på de boendes vardag.
Hotellfrukost på fredagar, trerätters-lunch med ett glas vin på söndagar och ekologisk mat som lagas från grunden. På äldreboendet Silverpark i Täby har man lyckats med det som många bara drömmer om. I de ljusa och nybyggda lokalerna, inredda med milda färger och vackra trämöbler, är Karoline Nordefors kökschef sedan två tillbaka. I eget kök dessutom, något som inte är självklart på ett äldreboende.
– När Silverpark byggdes för tre år sedan så byggde man även ett riktigt kök och det är väldigt lyxigt för oss som jobbar här. Det gör att vi kan laga all mat på plats och till exempel när vi bakar bröd så öppnar vi dörrarna och låter det dofta i hela huset, beskriver Karoline med ett förtjust leende.
Det går inte att ta miste på hennes passion för mat och vilka goda effekter den kan ha på de äldres hälsa och välmående. Som utbildad kostrådgivare vet hon hur viktigt det är med rätt näring.
Fördelen med ekologiskt är att man får rena råvaror och jag tror absolut att ekologiskt kött och grönsaker har högre näringsvärden
– Äldre behöver samma näring som 20-åringar och de måste få i sig riktig näring, det går inte att komma med pulversoppor tycker jag. Fördelen med ekologiskt är att man får rena råvaror och jag tror absolut att ekologiskt kött och grönsaker har högre näringsvärden, menar Karoline.