Reportage

”Det är tydligt att grisarna mår bättre och blir piggare”

15 nov, 2020

I Fjärdhundra, beläget i Uppsala län, driver makarna Mats och Marie sin KRAV-anslutna gård, Mälby. Här bor även deras 400 glada grisar, som får gå utomhus. På sommaren får deras grisar gå ute på grön mark, böka i jorden och rulla sig i gyttjan. Gården har varit KRAV-certifierad i 15 år, och än idag tycker Mats och Marie att det är en självklarhet.

En av de viktigaste aspekterna med KRAV-certifieringen är enligt Mats och Marie det faktum att grisarna får gå utomhus och utöva sitt naturliga beteende. På så sätt får de röra mycket på sig, och Mats berättar att grisarna mår bättre av det.

Mats och Marie Lundqvist.

– Det märks tydligt att det gör dem både piggare och gladare.

På Mälby gård finns det även ett bageri, ett café, och rum till uthyrning. Marie berättar hur gästerna som besöker gården ser på det faktum att grisarna får gå utomhus.

– Grishagen är ju på sätt och vis den del av produktionen som gästerna kan se, förstå och ta del av, om man jämför med andra delar av produktionen. Det märks väldigt tydligt att alla som kommer hit tycker det är fantastiskt att våra grisar får gå ute. När man sitter i caféet har man utsikt över grishagen, vilket många tycker känns spännande och exotiskt.

Mälby gård, Fjärdhundra.

Vidare berättar hon att de själva, som lever på gården, tycker att det känns som en självklarhet att grisar går utomhus, men det märks på besökarna att det inte är så. Faktum är att bara två procent av alla svenska grisar får gå ut. Här på den KRAV-certifierade gården får grisarna gå ut året om och på sommaren får de beta och böka i riktig jord.

– De flesta besökarna som kommer hit frågar var man kan få tag i köttet. Det ser alltså bra ut utåt också, och det är ju bara en bonus, fortsätter Marie.

Vid juletid brukar Mats och Marie åka runt till olika livsmedelsbutiker och bjuda på provsmakning av deras egen, KRAV-märkta julskinka. Då kommer de i direktkontakt med folk som är ute och julhandlar, och får möjlighet att berätta om hur grisarna på KRAV-märkta gårdar lever. Marie berättar att de många gånger märkt att personer gått och lagt tillbaka sin konventionella julskinka i hyllan och köpt hem en KRAV-märkt sådan istället.

Vi önskar att fler kände till allt bra som KRAV står för och gör

– När man väl pratar med folk tycker nästan alla att det vi gör är så himla bra och att ”det är ju så här det ska vara”. Många gånger handlar valen folk gör alltså om okunskap. Vi önskar att fler kände till allt bra som KRAV står för och gör, säger hon.

Tyvärr kommer de inte kunna bjuda på provsmakning i butikerna i år, till följd av den rådande pandemin.

På frågan om hur Mats och Marie ser på det faktum att vegetarianism är det alternativ som idag ofta ses om det mest hållbara av den medvetna konsumenten, svarar de att även detta till viss del grundar sig i okunskap. Många gånger kan närproducerat, ekologiskt och KRAV-märkt kött vara mer hållbart än icke-ekologiska, vegetariska alternativ som transporterats långa sträckor och som producerats med diverse bekämpningsmedel.

Därför är KRAV-märkt griskött bättre

  • Grisarna får bejaka sitt naturliga beteende
  • De kan söka föda genom att beta och böka i jorden under sommaren
  • De äter KRAV-godkänt foder, varav minst hälften odlas på gården
  • Grisarna kan gå ut året om
  • På sommaren ska de kunna svalka sig i gyttjebad
  • De har fri tillgång till hö eller annat grovfoder inomhus
  • Suggorna ska kunna bygga bo innan de ska få ungar
  • Grisar som är sjuka ska behandlas men det är inte tillåtet att medicinera förebyggande
  • Elpådrivare är inte tillåtet vid slakt
  • KRAV-märkt skinka innehåller inget tillsatt nitrit som befaras vara farlig för hälsan

Dela sidan