Reportage

Ylva och Mats säljer KRAV-märkta kvalitetsteer

6 sep, 2023

pekoe1-1693566830

I Österunda några mil utanför Uppsala packas KRAV-märkta kvalitetsteer från Asien och Afrika, innan de säljs vidare. Telagret är inrymt i byns bastu.

–Te mår bäst av att lagras där det är svalt, berättar Ylva Fontell.

Kylan slår emot en när man öppnar den blåmålade dörren till den gamla bybastun i Österunda. Trots att det är mitten på augusti är det bara runt 10 grader härinne.

Tillsammans med sin partner Mats Thorburn driver Ylva Fontell KRAV-certifierade Pekoe ekologiskt te. Det lilla företaget säljer kvalitetsteer som odlas i Asien och Afrika. Teerna köps in från flera olika grossister i Tyskland och Mats och Ylva förpackar sedan teerna själva innan de säljs vidare till svenska kunder.

I konventionella odlingar växer ofta tebuskar i så kallade monokulturer på stora plantager, vilket är dåligt för den biologiska mångfalden. Te är dessutom ofta besprutat i konventionella odlingar med bekämpningsmedel som inte är tillåtna att använda i Sverige. Vid flera tillfällen har man hittat rester av medlen i importerade konventionella teer vid kontroller i Sverige.

– Vi berättar hela tiden för kunderna att vi har ekologiska teer, vilket betyder bättre kvalité och en omsorg om produkten och om dem som arbetar i odlingarna, säger Mats Thorburn.

– Det finns en stor fördel med att odla ekologiskt. Man får tillbaka mycket biologisk mångfald. Det finns en speciell vandrande pinne som ser ut som teblad, den har man sett kommer tillbaka när man inte använder bekämpningsmedel, fortsätter han.

Säljer mest svart te

Idag har Pekoe ekologiskt te funnits i 14 år och teerna säljs främst via en webbshop som Mats Thorburn byggt upp. Paret driver företaget från sitt hem i Österunda, mitt emot bybastun där teerna lagras. I nätbutiken erbjuds framför allt svart te som inte är smaksatt med aromer. Dessutom finns en del grönt, vitt, gult te samt rooibos.

– Vi gillar båda te och började leta efter ett ekologiskt te men det var svårt att hitta och fanns bara i små paket. Det smakade okej men inte mer. När vi insåg att man kunde köpa in teer från nätbutiker i Tyskland öppnade sig en helt ny värld med massor av olika sorter av bra kvalité. Efter några år började vi fundera på om fler i Sverige kunde vara intresserade av sådana kvalitetsteer, berättar Ylva Fontell.

Den enda smaksättning de använder är bergamottolja från Sicilien till ett Earl Grey-te.

Kunderna som handlar från Pekoe ekologiskt te är ofta återkommande och många har bott i länder med en stark tekultur.

– Det finns ingen tradition av transparens i tebranschen. Man vill sällan tala om för kunden var teet kommer ifrån. Det vill vi göra, vi vill hitta ursprunget, gården och dessutom kunna erbjuda certifierade teer, säger Mats Thorburn.

Läs mer om Pekoe ekologiskt te och beställ deras teer

Fakta om te

  • Tebusken (Camellia Sinensis) härstämmar från Kina men odlas numera i flera länder i bland annat Asien och Afrika.
  • Pekoe betyder de två översta bladen plus knoppen av tebusken.

 

Dela sidan