Griskött/fläsk

I KRAV-märkt grisproduktion får djuren leva ett naturligt grisliv. De får gå utomhus och äter KRAV-märkt foder. På konventionella grisgårdar hålls grisar inomhus på cementgolv och slaktsvinen får aldrig gå ut.

Bilden kommer från Gårdssällskapet som säljer KRAV-märkt kött.

hero_flaskfile_gardssallskapet

De flesta grisar i Sverige får aldrig vara ute. På KRAV-certifierade gårdar är utevistelse en självklarhet. På sommaren ska grisarna ha möjlighet att böka och beta och röra sig fritt på stora ytor. Resten av av året ska de kunna gå ut i en rastgård där de ska ha möjlighet att böka och ligga bekvämt på en djupströbädd. Bonden ska även arbeta systematiskt för djurens goda hälsa.

Bra saker med KRAV-märkt griskött

  • Grisarna får utlopp för sitt naturliga beteende.
  • De kan söka föda genom att beta och böka i jorden under sommaren.
  • Grisarna kan gå ut året om.
  • De kan svalka sig i gyttjebad på sommaren.
  • De har fri tillgång till hö eller annat grovfoder inomhus.
  • De äter KRAV-godkänt foder, varav minst hälften odlas på gården.
  • Suggorna ska kunna bygga bo när de ska få ungar.
  • Grisar som är sjuka ska behandlas, men det är inte tillåtet att medicinera dem förebyggande.
  • Elpådrivare är inte tillåtet vid slakt.