I Jordbruksverkets åtgärdsplan för att öka produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel pekas ”långsiktiga spelregler” ut som en viktig åtgärd. Det innefattar bland annat att ta fram en tydlig och mer användarvänlig version av hur EU-förordningarna för ekologisk produktion ska tillämpas i Sverige. I åtgärdsplanen betonas också behovet av att utveckla konceptet.
KRAV har tillsammans med LRF och Ekologiska Lantbrukarna sökt och fått medel från Jordbruksverket för att tillsammans med branschen utveckla Nationella Riktlinjer för ekologisk produktion under åren 2018-2024 (till 31 mars). Arbetet leds av en styrgrupp där KRAV, LRF, Ekologiska Lantbrukarna, Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel ingår.
Projektet pågår och innehållet kompletteras allt eftersom myndigheterna gör bedömningen att riktlinjerna är i enlighet med EU-förordningen. Helt uppdaterade riktlinjer kommer att bli klara under 2024.
Syfte
Syftet är att alla som håller på med eller är intresserade av att börja med ekologisk produktion, hantering, förädling, marknadsföring eller servering ska få en mer användarvänlig beskrivning över EU:s regler för ekologisk produktion.
Avgränsningar
Påverkansarbetet på förslag till ändringar av de ekologiska förordningarna eller svensk lagstiftning om ekologisk produktion görs inte i det här projektet.
Projektbeskrivning
Projektet leds av en styrgrupp där LRF, Ekologiska Lantbrukarna, Svensk dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och KRAV ingår. Ekologiska Lantbrukarna är projektledare för projektet sedan september 2020. Tillämpningsfrågor diskuteras av tillämpningsrådet som består av personer från olika delar av branschen, och sedan remissas. Därefter skickas förslagen till Jordbruksverket och Livsmedelsverket för granskning.
Tillämpningsrådets deltagare hittar du här
Projektet består av olika delprojekt
Hittills i projektet så har vissa delprojekt avslutats. Bland annat har vi uppdaterat och publicerat:
- Nationella riktlinjer 2020, version 6
- Vilka regler gäller för butik och distanshandel (finns med i ovan version 6)
- En ny process för tillåtetbedömning för insatsmedel tillsammans med forskningsinstitutet FiBL (Sweden Input List – Insatslista för Sverige)
- Hittat en ny digital lösning för att göra de Nationella riktlinjerna tillgängliga och attraktiva (Nationella riktlinjer för ekologisk produktion | Ekofakta)
I projektet jobbar vi nu vidare med:
- Nationella riktlinjer 2023, anpassa reglerna mot nya förordning 848/2018, version 7.
- Förfina och förbättra den digitala lösningen där den nya versionen kommer publiceras (Nationella riktlinjer för ekologisk produktion | Ekofakta).
Process för framtagande av nationella riktlinjer
Den nya uppdaterade versionen kan nu publiceras och kommuniceras till branschen, vilket idag görs via nationellariktlinjer.ekofakta.se för att enklare sprida riktlinjerna, för bättre tillgänglighet och för bättre sökmöjligheter bland reglerna. Här kan man även ladda ner hela versionen som PDF om man vill.
Senaste versionen av Nationella riktlinjer
Senast uppdaterad version av Nationella riktlinjer hittar du på nationellariktlinjer.ekofakta.se.
Kontakta oss
Har du frågor eller synpunkter, mejla nationellariktlinjer@ekolantbruk.se.