I Jordbruksverkets åtgärdsplan för att öka produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel pekas ”långsiktiga spelregler” ut som en viktig åtgärd. Det innefattar bland annat att ta fram en tydlig version av hur EU-förordningarna för ekologisk produktion ska tillämpas i Sverige. I åtgärdsplanen betonas också behovet av att utveckla konceptet.
KRAV har tillsammans med LRF och Ekologiska Lantbrukarna sökt och fått medel från Jordbruksverket för att tillsammans med branschen utveckla Nationella Riktlinjer för ekologisk produktion. Arbetet leds av en styrgrupp där KRAV, LRF, Ekologiska Lantbrukarna, Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel ingår.
Syfte
Syftet är att alla som håller på med eller är intresserade av att börja med ekologisk produktion, hantering, förädling, marknadsföring eller servering ska veta vad som gäller samt hur och när det går att påverka tillämpningen.
Avgränsningar
Påverkansarbetet på förslag till ändringar av de ekologiska förordningarna eller svensk lagstiftning om ekologisk produktion görs inte i det här projektet.
Projektbeskrivning
Projektet leds av en styrgrupp där LRF, Ekologiska Lantbrukarna, Svensk dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och KRAV ingår. Ekologiska Lantbrukarna är projektledare för projektet sedan september 2020. Tillämpningsfrågor diskuteras av tillämpningsrådet som består av personer från olika delar av branschen, och sedan remissas. Därefter skickas förslagen till Jordbruksverket och Livsmedelsverket för granskning.
Tillämpningsrådets deltagare hittar du här
Projektet består av olika delprojekt
Uppdatering och publicering av:
- Nationella riktlinjer 2020.
- Nationella riktlinjer 2021, anpassning mot nya förordning 848/2018.
- Vad gäller för butik och distanshandel?
- Process för tillåtetbedömning för insatsmedel.
- Hitta en digital lösning för att göra de Nationella riktlinjerna tillgängliga och attraktiva.
Process för framtagande av nationella riktlinjer
Nationella Riktlinjer tas fram genom en process som sker i flera steg.
Ett INFLÖDE med information inkommer till projektet vilket kan vara genom att det görs en ändring i någon av förordningarna för ekologisk produktion, att det inkommer ny information från kalibreringsmöten, att det sker en ändring gjord av myndigheter, eller att det inkommer frågor från branschen eller kontrollorganen.
Nästa steg i processen är att den nya informationen tas till DISKUSSION i tillämpningsrådet (se länk ovan för namn på personer) som består av 5-8 verksamma personer i branschen, vilka är väl insatta i förordningen och följer aktuella frågor. Tillämpningsrådet tar fram ett FÖRSLAG till lydelse.
Därefter förbereds en remiss som kommuniceras till branschen för att FÖRANKRA förslaget. När branschens synpunkter inkommit görs en sammanställning och utkastet skickas då för MYNDIGHETSGRANSKNING till Jordbruksverket och Livsmedelverket. De två myndigheterna ansvarar för och granskar olika delar av Nationella Riktlinjer. Projektet utvecklar härmed en dialog med myndigheterna som sker löpande i arbetet, svarar på frågor och korrigerar lydelsen tills en granskad SLUTLIG VERSION är klar.
Den nya uppdaterade versionen kan nu PUBLICERAS och kommuniceras till branschen, vilket för närvarande görs i pdf-form på LRFs webbplats (sen nedan). Projektet jobbar även på en digital lösning för att enklare sprida Nationella Riktlinjer och för bättre tillgänglighet.
Senaste versionen av Nationella riktlinjer
Senast uppdaterad version av Nationella riktlinjer (version 5 – 2019) hittar du på LRFs webbplats.
Där finns också en lista på tillåtetbedömda gödsel- och jordförbättringsmedel, uppdaterad november 2020.
Kontakta oss
Har du frågor eller synpunkter, mejla nationellariktlinjer@ekolantbruk.se.