Kampanjer

Investera i framtiden – Köp KRAV-märkt

22 maj, 2023

investeraframtiden_hero-1684738812

Köp morötter, purjolök, mjölk och ägg så är du med och investerar i framtiden. Svårare än så behöver det inte vara. Väljer du KRAV-märkt är du med och gör världen till en bättre plats, både nu och för framtidens generationer. KRAV-märkt mat odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel vilket bidrar till ökad biologisk mångfald. 

Sedan 80-talet har KRAV arbetat med att skapa bättre förutsättningar för planetens framtid. Idag är KRAV Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat och dryck. Läs mer om KRAVs historia

Större biologisk mångfald

KRAV arbetar för att skapa en bättre framtid för dig och faktiskt för allt liv på jorden. Ekologiska gårdar har 50 procent fler arter av växter och pollinerare än andra gårdar. Alltså mer biologisk mångfald. Det är livsviktigt för att vår jord ska vara i balans och är förutsättningen för ren luft, vatten och mat. Biologisk mångfald betyder att det finns många växt- och djurarter samt en genetisk variation inom dessa arter och en mångfald av livsmiljöer inom ett område.

I KRAV-certifierad odling får inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel användas. Det beror på att sådana kemikalier inte bara tar bort ogräs och skadedjur utan även andra insekter och mikroorganismer försvinner.

Läs mer om biologisk mångfald

Hållbart producerad mat

KRAV debatterar och driver opinion i flera frågor och medier, ofta med fokus på pris och varför det är viktigt att i svåra tider fortsätta betala lite extra för mer hållbart producerad mat. 

Den KRAV-märkta maten är ekologisk, men har dessutom extra höga krav för biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAVs regler gäller också fler områden än EU:s regler för ekologiskt, exempelvis fiske, slakt och restauranger. Läs mer om KRAV-märkt mat

Ditt val spelar roll

Det överhängande klimathotet kan för en del upplevas som stressande samtidigt som det är lätt att tänka ”Spelar det ens någon roll vad jag gör?” Ja, det spelar roll. När du väljer KRAV-märkt ekologisk mat tar du ett steg för att minska utsläppen av växthusgaser, för KRAV-certifierade företag arbetar aktivt för att minska jordbrukets klimatpåverkan.

I KRAV-certifierade jordbruk gödslar KRAV-bonden med organiskt material som stallgödsel från till exempel kor eller grisar. Det är positivt för både klimatet och odlingsjorden. Stallgödsel ger näring till små djur och mikroorganismer som lever i marken, näring som behövs för att hålla jorden näringsrik och bördig. LÄS MER OM MINSKAD KLIMATPÅVERKAN

Välj KRAV-märkt

Vi har gjort det enkelt för dig. Du behöver bara handla mat. Som du gissningsvis redan gör, eftersom alla människor behöver äta. Väljer du KRAV-märkt mat är du med och gör världen till en bättre plats, både nu och för framtidens generationer. Dina barn och barnbarn kommer tacka dig. Även din systers barn. Din kollegas barnbarnsbarn. Din kusins bästis barnbarn. Dina barns lärares barns kompis mosters frisörs barn. Jamen du fattar. Det är helt enkelt väl investerade pengar.

KRAV-märkta gårdsbutiker

Är du nyfiken på KRAV-märkta produkter? Varför inte botanisera i några av de KRAV-märkta gårdsbutiker som finns runt om i landet. Ett perfekt utflyktsmål på våren! Vi har sammanställt en lista över KRAV-certifierade odlare som säljer produkter från sina gårdar.

Dela sidan