Att odla konventionellt var aldrig ett alternativ för lantbrukarparet Andrea Bendelin och Viktor Sundén. För sju år sedan köpte de en gård på södra Gotland där de nu odlar KRAV-märkta grönsaker och bär som de säljer i sin gårdsbutik.
– Vi har alltid känt att vi ville vara certifierade och kunna stoltsera med KRAVs märke, säger Viktor.
Det är ett imponerande utbud av färgglada grönsaker som möter besökare i den lilla gårdsbutiken utanför Rone på sydöstra Gotland. Morötter, tomater, gurka och kronärtskockor trängs med olika typer av kål, lök, paprika, sallad och mjöl gjort på kulturspannmål. Dessutom odlar de KRAV-märkta jordgubbar, som är väldigt eftertraktade av kunderna.
– Jordgubbar är svårt att odla med all rensning som krävs och frost som kan förstöra skörden, det är mycket jobb och risker. Men kunderna blir så glada, jordgubbar väcker verkligen känslor, säger Andrea Bendelin.
Andrea Bendelin är uppvuxen på norra Gotland och arbetade på Lilla Bjers (KRAV-certifierad restaurang och odling på Gotland) när hon träffade Viktor som sökte jobb där. De blev ett par och efter några år tillsammans kände de att de ville starta eget för att inte bara hamna i säsongsjobb. Paret bodde strax utanför Visby när de bestämde sig för att köpa en gård på södra Gotland.
– Att odla ekologiskt är en förutsättning för att vi ska vilja hålla på med det här. Vi har ett stort miljöengagemang och en kärlek till mat, djur och natur. Jag känner en väldig yrkesstolthet att de jordgubbar vi säljer är eko, säger Andrea.
– För min del var det nog under uppväxten som miljöengagemanget föddes, jag hade föräldrar som köpte mycket eko och jag fick med mig de värderingarna, säger Viktor Sundén.
Odlar 150 olika sorter
Vi promenerar längs en liten traktorväg som kantas av grönsaksodlingar och kulturspannmål. Här växer sparris, kronärtskocka och potatis. Stora pumpor kikar fram under bladen och när vi kommer fram till växthuset är säsongspersonalen i färd med att skörda tomater och gurka.
Andrea och Viktor berättar att de odlar inte mindre än 150 olika sorter under en säsong.
– Det är mycket logistik att hålla reda på. Vi jobbar i dataprogrammet Excel för att kunna ha koll på alla olika sorter av tomater – det kan vara upp till 30 sorter!
– Jag tycker det är viktigt att även sättplantor och utsäde är ekologiskt. Många tycker att ekologiska varor är för dyra, men det är för att konventionellt fortfarande är standard. Om fler väljer eko kommer det bli billigare, säger Andrea Bendelin.
– Många tror att något är eko bara för att det är småskaligt. Så är det för oss men det stämmer inte för alla gårdar. Det var en kund som sa ”svensk mat besprutas inte”, men den besprutas lika mycket som annan mat. Många har uppfattningen att bara för att något är svenskt är det så mycket bättre.
Båda har sina favoriter i odlingarna.
– Pumpor är en stor favorit, det finns en sådan otrolig variation av sorter och dessutom går de att lagra, säger Andrea Bendelin.
– Jag gillar att odla lök. Kanske för att den håller länge och är basen i all matlagning. Vi har både röd, gul, vitlök, purjolök och schalottenlök, säger Viktor Sundén.