Kocken Anders Johnsson har många bollar i luften. Samtidigt som han driver den KRAV-certifierade cateringverksamheten Slyteviken och nu i september ska tävla om titeln Årets Ekokock (Anders vann!), håller han även på att skriva en kokbok och driver en pop-up-restaurang tillsammans med Ekobonden Adam Arnesson.
På det KRAV-certifierade cateringföretaget Slyteviken utanför Örebro erbjuds kreativ, överraskande och spännande mat, aldrig på bekostnad av djur eller natur. Men framförallt är den jäkligt god. Så beskriver Anders Johnsson maten som serveras.
Slyteviken – kreativ catering och matstudio grundades för två år sedan, och har ända sedan start varit KRAV-certifierad med tre stjärnor av tre möjliga. Anders Johnsson berättar att det var ett självklart val att certifiera verksamheten dels eftersom KRAV står för bra värderingar, dels för att verkligen kunna bevisa att verksamheten är hållbar.
– Att vara KRAV-certifierad är ett bevis på att man inte bara snackar, utan att man faktiskt jobbar hållbart på riktigt. Vi är certifierade på högsta nivån, vilket innebär att minst 90 procent av råvarorna är KRAV-certifierade.
Men att nå den högsta nivån, tre stjärnor, och att därefter även behålla den har inte varit helt lätt.
– Att vara certifierad på högsta nivån är utmanande, man får kämpa rätt hårt och måste noggrant tänka igenom varje val. Men nu har jag byggt upp ett nätverk med närliggande producenter som erbjuder mängder med olika råvaror. Det är av den anledningen jag vill göra boken också, för att dela med mig av kontakterna och kunna visa på bredden som faktiskt finns härifrån, i vår direkta närhet, säger Anders Johnsson.
Skriver på kokbok
Vid sidan av cateringverksamheten har han alltså fullt upp med kokboken ”HÄRIFRÅN, råvaror, recept & relationer” som ska lanseras i slutet på november. Idén med kokboken är att kunna visa för allmänheten vad man kan laga för mat året runt på hållbara, lokalt producerade, ekologiska och till stor del KRAV-certifierade råvaror. Boken bygger på åtta olika producenters råvaror och maten har tillagats och fotograferats under ett års tid för att få med alla årstider.
– Med boken vill jag visa på att man inte behöver köpa sparris från Peru i januari. Man kan vänta till maj med att köpa den, när den kan odlas här, tycker han.
Men med begreppet hållbarhet menar Anders Johnsson att det inte räcker att det är obesprutat och bra för naturen.
Hållbart för mig är något som är hållbart i alla led. Det måste vara ekonomiskt hållbart och även hållbart på så vis att man har tid att umgås med familj och vänner.
– Hållbart för mig är något som är hållbart i alla led. Det måste vara ekonomiskt hållbart och även hållbart på så vis att man har tid att umgås med familj och vänner. Alla sådana aspekter är viktiga för mig, säger han.
Utöver detta driver Anders Johnsson tillsammans med Adam Arnesson, sedan år 2017, pop-up-restaurangen MULL. Maten som serveras där är helt baserad på vilka råvaror som finns i säsong på Jannelunds gård, där restaurangen också ligger. Målet är inte att restaurangen ska bli stor och ta emot så många gäster som möjligt, utan snarare att verkligen nå fram till det hundratal besökare som kommer dit varje år. Under middagsbjudningarna berättar Anders och Adam för de tolv besökarna som kommer åt gången om gården, råvarorna och dess ursprung. Vi frågar Anders varför han tycker att man ska besöka just deras restaurang.
– För att det är en helt unik upplevelse som inte finns någon annanstans!