Kampanjer

En jul fylld med KRAV

23 nov, 2023

hero_julmat2

Stressa ner och insup julefriden med KRAV-märkta produkter. Då låter du oss hand om kraven medan du visar omsorg för djur, natur och bidrar till biologisk mångfald. Leta efter märket, det är runt och grönt. Vi har tänkt på resten, så du kan ha det skönt!

KRAV-märkt är den mest hållbara maten, producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, och med extra tuffa regler när det gäller djurvälfärd och arbetsvillkor. Välj din julmat med omtanke – om djur, människor och planeten.

Utgångspunkten för KRAV-märkt djurhållning är att främja god djurvälfärd genom respekt för djurens naturliga behov när det gäller beteende, foder och den miljö de vistas i.
LÄS MER

Människorna som arbetar med att producera KRAV-märkt mat har bättre arbetsvillkor. Det handlar till exempel om att anställda har rätt att organisera sig och förhandla kollektivt.
LÄS MER

KRAV-märkt odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det innebär bland annat mindre kemikalier i vårt vatten, bättre livsvillkor för fåglar och pollinerare, och ökad biologisk mångfald.
LÄS MER

Extra viktigt att välja KRAV-märkt:

 • Julskinka och chark: De flesta grisar i Sverige får aldrig vara utomhus. Men på KRAV-certifierade gårdar får alla grisar gå ut året om, känna riktig jord under klövarna och leva ett mer naturligt grisliv.
  LÄS MER
 • Ägg: Värphöns på KRAV-märkta gårdar får mer tid utomhus och större yta att röra sig på när de är inomhus. De flesta konventionella höns får aldrig gå ut.
  LÄS MER
 • Kaffe och te: KRAV-märkt kaffe och te produceras med regler för bättre arbetsvillkor för odlarna, och utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Kaffe är annars en av världens mest besprutade grödor, och även te besprutas mycket i konventionella odlingar.
  LÄS MER
 • Russin: I konventionellt odlade russin finns ofta rester av kemiska bekämpningsmedel. KRAV-märkta russin produceras utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, och med regler för bättre arbetsvillkor i all led, från vinranka till färdiga russin.
  LÄS MER
 • Kakao och choklad: Besprutning med neonikotinoider i konventionella kakaoodlingar dödar pollinerare och skadar dem som arbetar i odlingarna. KRAV-märkt kakao odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, och med regler för bättre arbetsvillkor för arbetarna.
 • Potatis: KRAV-märkt potatis odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Potatis tillhör annars en av de mest besprutade grödorna i Sverige. Inom konventionell odling besprutas en potatis normalt en gång i veckan, och över 70 kemikalier är godkända för användning i potatisodlingar.
 • Apelsiner, mandariner, clementiner, citroner: KRAV-märkta citrusfrukter besprutas inte med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Bekämpningsmedlet klorpyrifos förbjöds i EU 2019 för att det kan ge lägre IQ hos barn, men används fortfarande vid konventionell odling av bland annat citrusfrukter i länder utanför EU.
  LÄS MER

KRAV-märkta produkter för julbordet

För julbordet, julbaket och glöggkvällen. Vi listar produkterna och var du kan köpa dem!

Hitta KRAV-märkt julskinka

Vi listar butiker nära dig som säljer KRAV-märkt julskinka. Kolla in vilka återförsäljarna är i just ditt län!

Recept på juliga kroppkakor

Kroppkakor ger nytt liv åt dina julrester. Hitta receptet här!

KRAV-märkt julmat – var kommer den ifrån?

En julhälsning från Åsbergby gård och grisar som får vara ute och böka och beta

  Dela sidan