Kampanjer

Ät bättre julmat!

23 nov, 2021

Snart är julen här, med ljus, juldofter och julmusik – och inte minst med julmat! För dig som vill fira en mer hållbar jul och äta bättre, guidar vi till KRAV-märkt mat och ger tips om vilka produkter som är extra viktiga att köpa KRAV-märkt.

Det vi menar med att äta bättre, är att välja mat som är mer hållbar. Den mest hållbara maten är KRAV-märkt. Den är producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och köttet kommer från djur som fått vara ute mycket och som fått KRAV-märkt foder. KRAV har extra tuffa regler för KRAV-certifierade producenter när det gäller djurvälfärd, klimat, miljö och att ge anställda goda arbetsvillkor.

Grått är det nya rosa

Ibland är det extra viktigt att välja KRAV-märkt mat, som med julskinkan och annan chark. KRAV-märkt skinka och chark är naturligt grå, eftersom den inte innehåller tillsatsen nitrit som misstänks öka risken för cancer. När KRAV gjorde en undersökning inför julen 2018, visade det sig att 48 procent av svenskarna sade sig vilja köpa en naturligt grå KRAV-märkt julskinka. Grått är det nya rosa!

Extra viktigt att välja KRAV-märkt:

 • Julskinka och chark: KRAV-märkta grisar får gå ut året om, och på sommaren får de beta, böka i jorden och bada gyttjebad. Om du väljer ett vegetariskt alternativ, välj KRAV-märkta vegetabilier som inte har besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.
  Läs mer  och se WWF:s Köttguide
 • Fisk, till exempel sill och lax: All KRAV-märkt fisk och skaldjur, både vildfångad och odlad, kommer från rena vatten och innehåller inga konstgjorda tillsatser.
  Läs mer
 • Potatis och morötter: KRAV-märkta odlingar av potatisar och morötter har inte besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Potatis och morötter tillhör annars de mest besprutade grödorna i Sverige.
  WWF:s Vegoguide
 • Apelsiner, mandariner, clementiner, citroner: Odlingar av KRAV-märkta citrusfrukter besprutas inte med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Bekämpningsmedlet klorpyrifos förbjöds i EU 2019 för att det kan ge lägre IQ hos barn, men används fortfarande vid konventionell odling av bland annat citrusfrukter i länder utanför EU.
  Läs mer
 • Kakao och choklad: KRAV-märkt kakao har inte besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Besprutning med neonikotinoider i konventionella kakaoodlingar dödar bin och andra pollinatörer och skadar dem som arbetar i odlingarna.
 • Pepparkakor: I KRAV-märkta kakor som innehåller palmolja, kommer palmoljan från certifierad produktion som inte bidrar till skövlingen av regnskog.
 • Russin: KRAV-märkta russin produceras utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. I konventionellt odlade russin finns ofta rester av kemiska bekämpningsmedel.
 • Kaffe: KRAV-märkt kaffe kommer från odlingar som inte har besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Kaffe är en av världens mest besprutade grödor.
  Läs mer

Här kan du köpa KRAV-märkt julskinka

Se vilka butiker i ditt län som säljer KRAV-märkt julskinka.

KRAV-märkta produkter för julbordet

För julbordet, julbaket och glöggkvällen. Vi listar produkterna och var du kan köpa dem!

Laga ekokockens trerättersmeny i jul!

Årets Ekokock Penda Thomsson har tagit fram en trerättersjulmeny exklusivt för KRAV. Vi bjuder på recepten!

KRAV-märkt julmat – var kommer den ifrån?

En julhälsning från Åsbergby gård och grisar som får vara ute och böka och beta

Dela sidan