Reportage

Julkänsla på Rosendals trädgårdskafé

6 dec, 2019

Julen närmar sig med stormsteg. Varför inte få lite extra julkänsla genom att besöka ett vinterbonat Rosendal? På Rosendals trädgård i Stockholm kan du fram till jul avnjuta både jullunch och julmiddag. Rätterna består av bland annat KRAV-märkta och ekologiska råvaror direkt från deras egen trädgårdsodling, och på menyn kombineras klassiska julsmaker med nya trädgårdsfavoriter. Missa inte chansen att dricka varm kryddad äppelmust ute vid öppen eld för att sedan gå in i växthuset och njuta av middagen serverad direkt på bordet.

Vi kontaktade Christopher Beskow, driftschef på Rosendals trädgårdskafé, och frågade honom om verksamheten och deras KRAV-certifiering. Christopher berättar om tanken med det cirkulära jordbruket, att återföra näring till matjorden och att ta näring ur jorden i form av grödor.  

– Vi valde att KRAV-certifiera vår odling och vår restaurangenhet Trädgårdskaféet av två skäl. Dels för att vi själva inte kan kontrollera våra leverantörer i alla led och därmed säkerställa att de framställer produkterna som vi vill, dels för att kunna visa upp utåt att vi själva kontrolleras och lever upp till våra värderingar och budskap, berättar Christopher. 

Vi passade även på att fråga Christopher kring årets julmiddag. 

Varför ska man välja just era julmiddagar? 

– Du får goda middagar i otroligt vackra växthus i en vintervilande trädgård. Sommarens smaker är sparade på olika sätt till exempel fermenterat och torkat och plockas fram i våra vintermenyer. Vi har även gjort korv på lamm ur beståndet av kungens får som betar här på Djurgården, men fokus ligger på grönsaker såklart. 

Hur arbetar ni med hållbarhet på och kring julbordet? 

– Vi har mer grönt i menyn än protein och vi utgår från lokalt producerade råvaror. Vi tänker på hur de olika grödor som vi odlar påverkar vår jordmån på kort och lång sikt. Vi serverar maten direkt på bordet, för gästerna att dela på, då vi tycker att en buffé ger för mycket rester. Gästerna får även mindre tallrikar för att alla ska orka äta upp det de lagt för sig. Matresterna komposterar vi till ny jord och skickar det som inte är optimalt för oss att göra matjord av till att bli biogas. 

Vilken är din personliga favorit på julbordet? 

– Gubbröra är en klassisk favorit, eldade jordärtskockor med brynt smör och äpple är en annan.

Dela sidan