Svenskarna uppskattar allt mer KRAV-märkta ägg, men de står fortfarande för en mindre del av den totala äggförsäljningen. Ju fler som väljer KRAV-märkta ägg, desto bättre för hönorna, miljön och de svenska bönder som satsar på djurens bästa, skriver Anita Falkenek, vd på KRAV.
Vi svenskar handlar ägg för i snitt cirka 330 kronor om året, och under påsken är intresset som störst. Konsumenternas engagemang är stort både för att hönorna ska må bra och för att bidra till en bra miljö. Förra året ökade försäljningen av KRAV-märkta ägg med nästan 2 procent.
I dag kommer majoriteten av alla ägg vi äter från hönor som lever trångt och aldrig får vistas utomhus. Dessa hönor äter dessutom foder som odlats med konstgödsel och naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det leder till minskad biologisk mångfald och kan leda till att miljöskadliga ämnen sprids i naturen.
För KRAV-märkta ägg är det annorlunda. KRAV-certifierade hönor kan picka och sprätta ute från tidig vår till sen höst – så länge vädret tillåter. I rastgården ska det finnas träd och buskar eller annat där hönorna kan söka skydd. När de är inomhus får det finnas max sex hönor per kvadratmeter, att jämföra med nio hönor per kvadratmeter som är det vanliga i övrig produktion.
KRAV-certifierade hönor får möjlighet att året runt följa sin naturliga instinkt att bada i sand eller jord för att hålla fjäderdräkten ren. De får foder som odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och minst hälften av fodret ska vara producerat på den egna gården.
Därför är det ett problem för både hönorna och miljön att vi konsumenter många gånger väljer bort svenska KRAV-märkta ägg. Dessutom slår det mot svenska bönder som valt att investera i att deras djur ska må bra.
KRAV-märkta ägg är något dyrare, bland annat på grund av att hönorna har större ytor. Och för att vi konsumenter ska vara trygga i att hönorna hos en KRAV-bonde har det bra görs det oberoende årliga kontroller. Även det är en extra kostnad som gör att KRAV-märkta ägg kostar mer. Det är priset för att djur och natur ska må bra.
Vi vet att många svenskar vill att matproducenter ska ta stor hänsyn både till hur djuren mår och till miljön. I påsk har vi alla möjlighet att börja med en ny vana – att ge fler hönor en chans att komma ut i vårsolen genom att ställa krav på de ägg vi köper.
Anita Falkenek, vd KRAV
Texten publicerades ca 30 gånger, bla i Bohusläningen, Gefle Dagblad och Norrländska Socialdemokraten.