Nyheter

KRAV tillåter låg nivå av nitrit

6 dec, 2023

bokande gris-1701845472

KRAV har fattat beslut om att tillåta en låg nivå av nitrit i linje med EU:s ekologiska regelverk. Beslutet togs för att fler grisar ska böka och beta och skapar förutsättningar för att fler KRAV-märkta produkter ska nå konsumenter. Detta är ett beslut som gynnar djurvälfärden, något vi vet är viktigt för många konsumenter. Med beslutet vill KRAV främja en marknad där det finns utrymme för fler produkter, och framförallt, fler bökande grisar.

Självklart kvarstår samtidigt möjligheten att producera KRAV-märkt chark helt utan tillsatt nitrit för den som vill.

Idag är endast 1 procent av Sveriges grisar KRAV-märkta. I och med detta beslut kommer det att bli möjligt för fler bönder att skaffa fler grisar som på KRAV-certifierade gårdar kommer att säkerställas tid utomhus där de kan beta, böka och bada i gyttja. Det vill säga god djurvälfärd!

Det är idag nästan omöjligt att hitta KRAV-märkt falukorv, prinskorv eller påläggsskinka i de vanliga livsmedelsbutikerna. Detta kommer det nu att bli ändring på. Dagens beslut skapar stora möjligheter för de många konsumenter som bryr sig om djurvälfärd, vill äta KRAV-märkt chark men som idag inte har den möjligheten.

Dagens beslut är bra för djuren och bra för utbudet av KRAV-märkta produkter för konsumenten.

KRAV har också beslutat att godkänna samtliga livsmedelstillsatser som är tillåtna enligt EU:s förordning för ekologisk produktion på samma villkor som i förordningen. Du hittar listan på tillåtna livsmedelstillsatser i bilaga 2 till KRAVs kommande regler.

Reglerna träder i kraft 1 januari 2024.

Läs mer:

Pågående översyner: KRAV ser över reglerna för livsmedelstillsatser

Välkommen till hearing 19 december 2023

KRAV bjuder in till hearing med anledning av beslutet att tillåta 12 tillsatser i linje med EU:s förordning för ekologisk produktion. Under hearingen kommer KRAV och representant från styrelsen medverka för att berätta om bakgrunden till beslutet och svara på frågor.
Hearingen har redan gått av stapeln så det går inte längre att anmäla sig. 

Grisar på KRAV-certifierade gårdar får beta, böka i jorden och gyttjebada.

Dela sidan