Pressmeddelanden

Tyresö kommun utsedd till ”Årets ekologiska förebild”

26 maj, 2021

Tyresö kommun utsedd till ”Årets ekologiska förebild”

Tyresö kommun utsågs på Ekomatsligan 25 maj till vinnare av KRAVs nya pris ”Årets ekologiska förebild”. Tyresö fick priset i form av ett diplom bland annat för att de ökade sina inköp av KRAV-märkt med hela 30 procent under 2020.

Det här är första gången som KRAV har ett eget pris att dela ut under Ekomatsligan, där kommuner och regioner på olika sätt uppmärksammas utifrån vilken nivå på ekologiska inköp de har uppnått under föregående år.

– Det är viktigt att lyfta fram förebilder inom offentlig sektor som satsar på ekologiska livsmedel till förskolor, skolor och äldreboenden, inte minst med tanke på att vi har ett nationellt mål på 60 procent ekologiska inköp i offentlig sektor till 2030, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Motiveringen till att Tyresö fick priset ”Årets ekologiska förebild” löd:

Tyresö kommun kommunicerar ofta fördelarna med ekologiskt och KRAV-märkt till matgäster och måltidspersonal. I sin upphandling ställer de krav på att vissa produkter ska vara KRAV-märkta, vilket också kommuniceras i samband med leverantörsbesök och vid övrig kontakt. Tyresö ökade sina inköp av KRAV-märkt med hela 30 procent under 2020 jämfört med 2019.

– Det är fantastiskt att vi har fått pris, och att vi får vara en förebild för andra offentliga kök. Alla måltider är viktiga, men extra viktigt att man redan i förskolan och skolan lär sig vad hållbara måltider är. Hållbara måltider är vårt motto, och KRAV är en del av det, säger Therese Gyllander, en av två Områdeschefer måltid i Tyresö kommun.

En kommun eller region behöver inte vara KRAV-certifierad för att få KRAVs nya pris. Bedömningarna görs utifrån tre kriterier: ökningen av andelen KRAV-märkta inköp under föregående år jämfört med året innan, kommunikation kring fördelar med ekologiskt och KRAV-märkt samt samverkan med lokala KRAV-certifierade producenter. Tyresö kommun är dock KRAV-certifierad sedan 2020.

Rekordmånga kommuner och regioner var i år anmälda till Ekomatsligan, 293 stycken. Prisceremonin hölls digitalt och det delades ut diplom till alla med minst 30 procent ekologiska inköp. Alla deltagande kommuner och regioner rankades utifrån ekoinköp och en vinnare korades, som i år blev Lunds kommun med 75 procent ekologiska inköp. ”Årets raket” gick till den som ökat sin andel ekologiska inköp mest under 2020, och Tyresö kommun fick även det priset med sin ökning av ekologiska inköp på 44 procent.

Ekomatsligan är en rankning av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Den arrangeras av Ekomatcentrum, som varje år samlar in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Kontakt:
Anita Falkenek, vd på KRAV, 070-209 05 82
Carina Johansson, presskontakt på KRAV, 070-607 30 78

Ladda ner som pdf

Dela sidan