Pressmeddelanden

Varannan handlar hållbart för sin partners skull

11 feb, 2022

Varannan handlar hållbart för sin partners skull

En undersökning om svenska konsumenters engagemang för hållbarhet, visar att över hälften av Sveriges konsumenter (54 procent) anser sig vara hållbarhetsmedvetna. Många handlar hållbar mat för sina barns hälsas skull (48 procent) och 47 procent gör det för sin partners hälsas skull. Det stora intresset för hållbarhet gör att det kan vara dags för ett mer hållbart firande av Alla hjärtans dag.

– En kärleksfull Alla hjärtans-gåva kan vara en middag lagad av hållbara råvaror. Den mest hållbara maten är den KRAV-märkta. Den bidrar till biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan, god djurvälfärd och bättre arbetsvillkor, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Undersökningens siffror återges i rapporten ”Den hållbara maten”. Över hälften av de svarande i undersökningen (56 procent) uppger att de skulle vilja handla hållbar mat oftare än vad de gör i dag. En orsak till att de inte gör det, är att utbudet av ekologiska och KRAV-märkta varor är begränsat i många matbutiker.

– Det är viktigt att livsmedelsföretag och dagligvaruhandeln ökar sitt utbud av ekologiskt och KRAV-märkt så att konsumenterna har möjlighet att göra hållbara val, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Den som har lyckan att ha en matbutik med brett utbud av hållbara varor i sin närhet, kan på Alla hjärtans dag handla något gott från butikens ekologiska sortiment. Om inköpen inte resulterar i en kärleksmåltid, så kanske det kan bli en hållbar middag på egen hand för klimatet. Enligt rapporten handlar 66 procent av Sveriges konsumenter hållbar mat för sin egen hälsas skull, och 65 procent för klimatets och miljöns skull.

Och om man inte hittar något frestande hållbart i matbutiken, kanske man dagen till ära vill satsa på ett hållbart restaurangbesök. Nu finns omkring 250 restauranger och caféer i Sverige som serverar KRAV-märkt mat (och ännu fler restauranger på skolor, sjukhus och inom äldreomsorgen). Samtliga KRAV-märkta restauranger och caféer finns listade utifrån geografiskt läge på KRAVs webbplats.


Kontakt:
Anita Falkenek, vd på KRAV, 070-209 05 82
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78

Pressbilder: Pressbilder på Anita Falkenek och genrebilder finns i KRAVs pressbildbank 

Fakta:
Rapporten ”Den hållbara maten” bygger på en digital enkät med 1 021 svarande personer som är representativa för Sverige samt djupintervjuer med 18 experter och 12 hållbarhetsmedvetna konsumenter. Enkäten genomfördes i februari 2021.

Ladda ner som pdf

Relaterat innehåll

Dela sidan