Tema julmat fortsätter och chark står näst på tur. För många är julbordet inte komplett utan den lilla delikatessen prinskorv. Korvmakarna på Korvhantverk Stockholm har tagit fram just en sådan, som dessutom är helt fri från tillsatsen nitrit och e-nummer.
Året var 2011 när Jon Randow startade Korvhantverk Stockholm, med visionen att producera riktig korv helt fri från tillsatserna nitrit och e-nummer. Åtta år senare har han vunnit sex SM-guld i mathantverk, och det kan inte kallas annat än en framgångssaga för mannen med visionerna. Idag är de fyra anställda på företaget, däribland Jons fru Catarina Randow.
När Korvhantverk Stockholm startade låg fokus på att producera högkvalitativ färskorv. Idag har sortimentet utökats till att producera såväl kallrökta korvar som leverpastej, allt KRAV-märkt. Korvhantverk blev nämligen KRAV-certifierade i mars förra året, och lyckades genomföra omläggningen på imponerande två veckor. Detta då målet var att lansera en KRAV-märkt korv under Korvfestivalen som ägde rum samma månad, vilket de lyckades med.
Råvaran kommer från grisar som fått böka och beta
Så tillbaka till julbordet. Korvhantverks prinskorv är, som tidigare nämnt, fri från både tillsatsen nitrit och e-nummer. Dessutom kommer köttråvaran från KRAV-märkta gårdar där grisar får gå ute och beta och böka.
Vi hörde av oss till Catarina Randow, grundare och ägare av Korvhantverk Stockholm, för att fråga varför man ska köpa just deras produkter till årets julbord.
– I alla Korvhantverk Stockholms produkter finns bara det som ska vara där, det är bara rena råvaror. Dessutom gör vi våra produkter med ”kocksmaker”, vi vill att det ska vara den godaste leverpastejen och de godaste prinskorvarna du ätit. Sist men inte minst: Korvhantverks leverpastej är världens enda KRAV-märkta leverpastej – gott för både miljön och magen!
I samma veva passade vi på att fråga vad som alltid finns på familjen Randows julbord och fick till svar:
– På vår familjs julbord finns det ett måste, och det är Farmor Agdas skånska köttbullar. Receptet? Åh, det är en familjehemlighet.
Låt oss ändå hålla tummarna att Korvhantverk utökar sortimentet ytterligare inför nästa jul, denna gång med Farmor Agdas skånska köttbullar. Men till dess får vi nöja oss med att det hemliga receptet stannar i familjen Randows kök.